STUDIU: Influența rusească în mass-media rămâne extrem de mare

  • 23 Septembrie 2014 14:21
STUDIU: Influența rusească în mass-media rămâne extrem de mare

Televiziunile și site-urile de știri din Republica Moldova demonstrează, la modul general, un grad scăzut al pluralismului intern și extern.

Principalele televiziuni și publicații on-line sunt concentrate în mâinile câtorva oameni politici, iar influența rusească în mass-media autohtonă rămâne extrem de mare, sunt unele dintre concluziile a două studii elaborate, în premieră, la inițiativa Fundației Soros-Moldova care evaluează gradul de pluralism intern și extern în mass-media. 

Pluralismul mediatic în Republica Moldova necesită a fi consolidat pentru a corespunde standardelor europene, constată autorii celor două studii. Experții de la Centrul Român de Politici Europene care au evaluat gradul de pluralism extern – adică cine deține controlul asupra instituțiilor mass-media, tipurile și genurile de media, etc, constată că televiziunile și portalurile informative din Republica Moldova sunt deținute de un grup restrâns de persoane, implicate politic. Deși legislația în domeniu este considerată a fi bună, există multe critici la adresa instituțiilor de control, a declarat Ludmila Gamurari, unul din autori.

Analiza pluralismului intern, care se referă la conținutul ofertei jurnalistice a 8 posturi TV și 8 portaluri de știri demonstrează la modul general un grad scăzut al acestuia. Printre carențe figurează și legislația națională imperfectă, interesul scăzut și capacitatea redusă a presei de a-și diversifica produsele mediatice și de a respecta normele profesionale. O altă problemă este influența rusească, a constatat președintele Asociației Presei Electronice, Vasile State.

Pentru a stimula și consolida pluralismul mediatic, experții independenți recomandă prevenirea aparițiilor monopolurilor și a concentrării proprietății pe piața mediatică, o concurență loială și contracararea invaziei de produse mediatice străine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău