Studenții francofoni ai USM au participat, în premieră, la proiectul Premiul Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova 2022

  • 14 Decembrie 2022 10:21
Studenții francofoni ai USM au participat, în premieră, la proiectul Premiul Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova 2022

Studenții francofoni ai Universității de Stat din Moldova au participat la cea de-a zecea ediție a Alegerii Goncourt România (Choix Goncourt Roumanie), care, în premieră, s-a extins, devenind Premiul Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova. Organizat de Institutul Francez din România, Ambasada Franței și Lectoratul de Franceză al Universității din București, cu sprijinul Agenției universitare a Francofoniei în Europa centrală și orientală, proiectul a reunit un juriu, format din peste 90 de studenți din zece universități din România și Republica Moldova, care au citit cele 15 romane selectate de membrii Academiei Goncourt, Franța, se arată în comunicatul USM.

Echipa USM, formată din nouă studente de la Facultatea de Litere (Departamentul Lingvistică romanică și Comunicare interculturală, Departamentul Traducere, Interpretare și Lingvistică aplicată și Departamentul Lingvistică germanică și Comunicare interculturală), s-a întâlnit periodic, timp de două luni, pentru a stabili progresiv o ierarhie a cărților. În acest timp, studentele au împărtășit impresii și gânduri extrase din romanele înscrise în cursă, pe care organizatorii activității le-au întrodus în video-ul de prezentare a cărților și broșura „Goncourt 2022”. Romanul „Le cœur ne cède pas” de Grégoire Boullier a fost desemnat câștigătorul Alegerii Goncourt – USM.

Vineri, 09 decembrie curent, președinta juriului Universității de Stat din Moldova, Cristina Cataoi a fost prezentă la București pentru a susține Alegerea Goncourt USM și a participat la discuții, alături de ceilalți colegi din universitățile partenere. Studenta USM a fost aleasă, prin tragere la sorți, președintă a juriului comun și a avut onoarea de a anunța câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României și Republicii Moldova 2022. Romanul „Une somme humaine” de Makenzy Orcel este câștigătorul acestei ediții aniversare.

Premiul a fost decernat în prezența ambasadorului Franței în România, Laurence AUER, a scriitoarei Camille LAURENS, membru al Academiei Goncourt, și a scriitorului și traducătorului Cristian FULAȘ.

Premiul Goncourt, cel mai prestigios dintre trofeele literare decernate în Franța, i-a revenit în acest an scriitoarei Brigitte Giraud pentru volumul „Vivre vite”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău