Studenții de la sănătate publică vor monitoriza pacienții pozitivi la Covid-19, contacții acestora și persoanele venite din străinătate

  • 13 Octombrie 2021 12:56
Studenții de la sănătate publică vor monitoriza pacienții pozitivi la Covid-19, contacții acestora și persoanele venite din străinătate

Studenții anului 6 de la Facultatea Sănătate Publică vor monitoriza, de la distanță, persoanele confirmate cu infecția Covid-19, contacții acestora, precum și persoanele care au intrat în țară și sunt supuse regimului de autoizolare. Autoritățile au anunțat că proiectul de monitorizare la distanță este aplicat de mai bine de o săptămână de către Ministerul Sănătății, Universitatea de Medicină și Serviciul 112, iar astăzi a fost lansat și prezentat presei, transmite sanatateinfo.md.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că la un asemenea proiect se referea acum un an, când nu era ministră, dar care a ajuns să fie realizat abia acum. Nemerenco spune că proiectul este menit să ușureze munca medicilor de familie, scrie sursa citată.

„Scopul acestui proiect este monitorizarea și triajul pacienților Covid-pozitivi. Monitorul Covid, așa se numește proiectul, este, și noi ne dorim să devină o verigă de legătură foarte importantă între pacienți, asistența medicală primară, asistența medicală de urgență, spitalicească, inclusiv autoritățile publice locale, ceea ce ar putea duce la decongestionarea sistemului medical și utilizarea rațională și eficientă a resurselor medicale”, a declarat ministra Sănătății la lansarea proiectului.

La modul practic studenții mediciniști vor suna pacienții și le vor cere informații despre starea lor de sănătate, îi vor întreba cum se simt, dacă au anunțat medicul de familie că sunt pozitivi la Covid-19, dacă iau un tratament. Aceștia au un algoritm după care monitorizează pacienții, unii sunt sunați la fiecare 48 de ore, la 72 de ore sau la 7 zile. Zilnic urmează să fie efectuate 10 mii de apeluri. Astăzi, în cadrul proiectului „Monitorul Covid-19” activează 21 de studenți din cadrul Facultății de Sănătate Publică.

Munca studenților nu va fi remunerată, întrucât aceștia fac monitorizarea în cadrul stagiului de practică, au precizat autoritățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău