Studenți și profesioniști discută despre situația filmului documentar

  • 29 Septembrie 2021 16:01
Studenți și profesioniști discută despre situația filmului documentar

În Republica Moldova filmul documentar, și nu doar el, are de suferit din cauza limitelor bugetare alocate pentru dezvoltarea acestuia. Ministerul Culturii promite că va contribui la crearea unui fond cinematografic, care să susțină producția filmului autohton. La ce etapă se află astăzi filmul documentar în țară se discută în cadrul unei conferințe care a început astăzi la Chișinău, transmite IPN.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, în calitate de regizor de film de ficțiune, recunoaște că la baza cinematografiei stă filmul documentar. Acesta poate exista fără de filmul de ficțiune, nu și invers. Ministrul a dat asigurări că va depune tot efortul necesar pentru ca producția cinematografică din Moldova să vină „de pe cap pe picioare”. Va depune eforturi pentru a crea fondul cinematografiei.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei (CNC Moldova), Valentina Iusuphodjaev, spune că lucrurile se întâmplă mai greu dacă nu le faci într-un parteneriat. Evenimentele de felul conferinței de astăzi sunt, în primul rând, pentru tinerii care trebuie să comunice cu cineaștii de aici și întreaga lume, întrucât „filmul este comunicare”.

Vasili Braga, administrator COR, Asociația Industriilor Creative din Moldova, spune că pașii următori care se impun constau în găsirea modalităților de export al producției, de distribuție, dar mai întâi trebuie să se știe sigur că țara are capacitățile necesare și inspirația să se înțeleagă piețele pe care se iese.

Vladimir Druc, conferențiar universitar, șef al Departamentului Multimedia al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, spune că așteaptă, de 30 de ani, să fie bine în cinematografia națională, doar că „în luptele politice se pierde identitatea națională”. Conferențiarul universitar relatează că, în patru ani de studii la Departamentul pe care-l conduce, primul an este destinat filmului documentar, deoarece, crede el, „generația tânără trebuie să aibă imunitate de artă”.

Alexander Nanau, cel care a făcut documentarul „Colectiv” în România, crede că documentarul în zona est-europeană nu a fost luat în serios de fondurile publice. În România cel puțin, este văzut ca un frate mai mic al filmului, care nu e cu adevărat demn de a fi susținut. Dar, totuși, ultimii ani documentările devin tot mai vizibile. Fondul cinematografic din România nu a reușit să aloce decât 10% din bugetul său total pentru filmul documentar. Succesul  documentarului „Colectiv” a venit din calitatea filmului, povestit într-un limbaj local, dar înțeles la nivel internațional.

Conferința pe film documentar: „Hai cu Doc” va continua și pe 30 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău