Stratfor a dedicat o amplă analiză Republicii Moldova, în ziua alegerii președintelui

  • 17 Iulie 2013 12:21
Stratfor a dedicat o amplă analiză Republicii Moldova, în ziua alegerii președintelui

Agenția americană de informații și analize strategice Stratfor dedică, vineri, 16 martie, o amplă analiză Republicii Moldova, în ziua alegerii președintelui, anticipând direcțiile de evoluție pe termen scurt și mediu.

Pentru analiștilor de la Stratfor, viitorul țării este legat de opțiunea pentru una dintre cele două tendințe ale sistemului politic local.

În opinia specialiștilor americani, nu politica, ci mai degrabă pârghiile economice și cele din domeniul securității pe care le dețin România și Rusia - principalii jucători externi în Republica Moldova - constituie indicatorii-cheie ai evoluției care ar trebui așteptată la Chișinău.

Potrivit Stratfor, Rusia are o mare influență economică în Republică, iar în domeniul securității, principalul avantaj al Rusiei îl reprezintă autoproclamata independență a Transnistriei, unde sunt desfășurate trupe rusești.

România, pe de altă parte, poate profita în plan economic de influența sa în cadrul Uniunii Europene, iar în ceea ce privește securitatea Bucureștiul a dat tonul unei integrări mai strânse a Republicii Moldova în NATO.

Potrivit Stratfor, domeniul în care România are un avantaj substanțial față de Rusia este cultura, sau așa numita 'soft power'. Moldovenii sunt etnici români și vorbesc limba română. În pofida rusificării culturii moldovenești în perioada sovietică, cea mai mare parte a cetățenilor Republicii Moldova, mai ales tinerii și populația urbană, se simt mai apropiați de România. Aceste relații se vor întări cu timpul, deoarece noile generații de cetățeni moldoveni au legături din ce în ce mai puțin strânse cu perioada sovietică, mai scrie agenția americană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău