Strategia energetică 2030

  • 03 Iulie 2013 13:47
Strategia energetică 2030

Republica Moldova intenționează să atragă cât mai multe investiții în sectorul energetic, să asigure securitatea și concurența în domeniu, potrivit proiectului Strategiei energetice 2030, discutate luni, 11 iunie, în cadrul unei mese rotunde la Chișinău. Strategia, care urmează a fi implementată între 2012 și 2030, este împărțită în două…

Republica Moldova intenționează să atragă cât mai multe investiții în sectorul energetic, să asigure securitatea și concurența în domeniu, potrivit proiectului Strategiei energetice 2030, discutate luni, 11 iunie, în cadrul unei mese rotunde la Chișinău. 

Strategia, care urmează a fi implementată între 2012 și 2030, este împărțită în două etape. În prima etapă autoritățile își propun să întreprindă mai multe acțiuni pentru eficiența energetică și utilizarea  energiei regenerabile ieftine. În cea de-a doua etapă, Republica Moldova va trebui să achiziționeze tehnologii de producere a energiei regenerabile, care sunt destul de costitsitoare.

Chiar dacă este un importator net de energie, Republica Moldova își propune să devină atractivă pentru investiții în acest domeniu, atât din est cât și din vest, a declarat ministrul economiei și comerțului, Valeriu Lazăr.

Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în promovarea reformelor în domeniul energetic și a fost acceptată ca membru al Comunității Energetice, a declarat Blanca Andres Ordax, coordonatorul Comunității. Ea a spus această startegie ar putea ajuta Republica Moldova să implementeze Pachetul III energetic european.

Pentru Moldova integrarea în Comunitatea energetică înseamnă asigurarea securității energetice, mai multe investiții și o piață mai eficientă cu prețuri competitive. Noi credem că strategia națională energetică poate contribui cu succes la identificarea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova la implementarea Pachetului III energetic

Republica Moldova are și în prezent o strategie energetică, dar, potrivit lui Valeriu Lazăr, prevederile ei nu mai corespund realităților, iar majoritatea obiectivelor au fost ratate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău