STOP FALS! Pe teritoriul R.Moldova nu se testează și nu se exploatează rețelele 5G

  • 29 Aprilie 2020 14:30
STOP FALS! Pe teritoriul R.Moldova nu se testează și nu se exploatează rețelele 5G

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației precizează că în prezent furnizorii nu dețin acte permisive și nu desfășoară testarea și exploatarea rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările vin în contextul „unor știri false despre testarea tehnologiei 5G pe teritoriul țării”, menționează instituția într-un comunicat de presă citat de IPN.

ANRCETI a eliberat licențe furnizorilor de servicii și rețele de comunicații electronice terestre mobile pentru benzi utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicații electronice în baza tehnologiilor 2G (GSM), 3G (UMTS) și 4G (LTE).

În ceea ce privește tehnologia de ultima generație 5G, benzile primare pentru tehnologia respectivă sunt 700 MHz, 3400-3800 MHz și 24,25-27,5 GHz. ANRCETI subliniază că nu a eliberat nicio licență pentru dreptul de utilizare a unor astfel de frecvențe.

„În anul 2019, unii furnizori au prezentat în premieră, în cadrul evenimentelor publice, avantajele și capacitățile noii tehnologii. În prezent furnizorii nu dețin careva acte permisive ale ANRCETI și nu desfășoară testarea și exploatarea rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova”, se precizează în comunicat.

Într-o notă informativă, Agenția Națională pentru Sănătate Publică dezminte informațiile apărute în spațiul public care ar insinua o legătură între implementarea noii generații de tehnologii 5G și evoluția pandemiei COVID-19. „Evoluția pandemiei este total independentă de tehnologia 5G, iar afirmațiile și postările distribuite pe rețelele de socializare privind presupusa legătură între COVID-19 și tehnologia 5G reprezintă o dezinformare cu scopul de a menține o stare de confuzie și panică, care este dăunătoare și se răspândește la fel de repede ca noul coronavirus”, precizează ANSP.

Și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova menționează într-o postare pe Facebook că „virusurile nu pot fi transmise prin undele radio sau rețelele de telefonie mobilă. COVID-19 s-a răspândit și în țările în care nu este instalată rețeaua 5G”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău