STOP FALS! Oamenii sunt plătiți ca să confirme că rudele lor au murit de coronavirus (VIDEO)

  • 20 Iunie 2020 17:58
STOP FALS! Oamenii sunt plătiți ca să confirme că rudele lor au murit de coronavirus (VIDEO)

La 9 iunie curent, un video postat pe Facebook de către un antreprenor din municipiul Chișinău, Sergiu Postică, a stârnit zeci de mii de reacții, distribuiri, comentarii, după ce acesta a menționat că are dovezi că nu ar exista infecția de coronavirus. El a mai declarat că știe cazuri când familiile unor persoane decedate ar fi primit în ultimele luni anumite sume de bani, pentru ca în certificatele de decese să fie indicată cauza morții – coronavirus. Unele persoane au aprobat prin comentariile și aprecierile lor afirmațiile lui Postică, menționând că și ei cunosc astfel de cazuri în unele localități din țară. Portalul Stopfals.md a documentat câteva din cazurile semnalate, însă nici unul nu s-a confirmat. Inspectoratul General de Poliție (IGP) nu a oferit un răspuns dacă s-a autosesizat în baza declarațiilor lui Postică, deși portalul Stopfals.md a solicitat opinia instituției acum o săptămână, se arată într-un material realizat de proiectul „STOP FALS!” al Asociației pemntru Presa Independentă (API)

Potrivit sursei citate, Sergiu Postică este co-fondatorul firmei GRANDELYSEE SRL, afacere care gestionează un restaurant luxos din municipiul Chișinău. În ultima perioadă, el este foarte activ în mediul online. La 9 iunie curent, Postică a publicat pe pagina sa de Facebook un video (pe care ulterior l-a șters) în care punea la îndoială existența infecției de COVID-19. „Există sau nu există coronavirus în Moldova? Am informații venite de la mai mulți oameni că se falsifică datele... Toate țările din zonă au ieșit și e totul bine, la noi 260 zilnic la ce populație avem. Unde-s cazurile acestea, unde se află?”. El afirmă că oamenii îl sesizează în privat și-l informează despre mai multe cazuri de decese. „O grămadă de lume e indignată și sunt convinși că toată asta e o falsificare (...). În Chișinău sunt trei mii de cazuri de COVID. Am raportat la numărul de populație, se primește 0.3 procente(...). Fiecare din noi, în 200 de oameni trebuie să găsească unul care are COVID. Acum gândiți-vă la voi, știți pe cineva care are COVID? Majoritatea dintre noi n-o văzut nimic absolut. Vreau să ating altă temă, decesele în Moldova. Se falsifică masiv(...). Eu până la capăt nu am înțeles de ce? Stau și mă gândesc, trebuie să fie un motiv economic, trebuie să fie ceva o legătură la mijloc. Uitați-vă, se duc oameni să-i înmormânteze și se apropie de rude și le spune, dați să scriem că-i de COVID. Am caz concret la care ieri i-au făcut de 40 de zile, că a murit mama la cineva. Și le-au spus că, categoric scrieți COVID acolo”, scrie S. Postică.

El mai afirmă că știe câteva cazuri concrete de mituire. Dar am cazuri care au acceptat bani. Cel puțin trei cazuri, unde la două le știu și suma. La una știu că-i patru mii de lei, la una știu că-i două mii de lei.  Le-au dat bani la oameni, pentru ce? Ca să arate numărul mai mare de morți de COVID? Pentru ce? Aparent nu-i logică, am stat și am analizat”, spune Postică, făcând trimitere la o înregistrare video a preotului Sergiu Ivanov din satul Vărzărești din raionul Nisporeni. În înregistrare video, preotul spune că un bătrân din localitate ar fi decedat, iar poliția ar fi încercat să scrie că a murit de COVID-19 atunci când la fața locului au venit să constate decesul.

Fals diseminat de un preot conspiraționist

Portalul Stopfals.md a solicitat informații despre acest caz de la primarul din Vărzărești, Constantin Ungureanu. El spune că știe despre acest video, însă înregistrarea conține informație falsă, iar persoana la care face trimitere preotul a murit de o altă patologie. Preotul Sergiu Ivanov este activ în mediul online, diseminând diverse teorii ale conspirației legate de coronavirus. El a fost și invitatul lui Iurie Roșca, într-un material video, în care se arată indignat de restricțiile autorităților impuse bisericilor, în timpul și după starea de urgență. Iurie Roșca îl descria ca „cea mai vocală personalitate din Mitropolia Moldovei, simbolul răzvrătirii și a nesupunerii”.

Supoziții, fără argumente

În intervenția sa video, Sergiu Postică a mai prezentat și o discuție cu un bărbat din Chișinău, care spune că știe un caz despre oferirea unei sume de bani pentru ca într-un certificat de deces să fie indicată infecția de coronavirus ca și cauză principală a decesului. El se întreabă, retoric, care este sensul acestor acțiuni: Care este interesul vostru, interesul lui Dodon? Să mă țină acasă și să mă falimenteze. El nu înțelege că lumea e disperată deja. Ce, vor în furci?... Care este interesul vostru? Aveți bani de peste hotare, eu nu știu? Să ne lămurim(...)Eu n-aș suspecta chestiile astea, dacă nu ar fi fapte”.

Portalul Stopfals.md l-a contactat pe Sergiu Postică pentru a-l întreba ce dovezi are pentru asemenea afirmații grave. El ne-a prezentat mesaje în privat care i-ar fi fost transmise de unele persoane despre așa-zisele plăți. Într-un mesaj se spune că aceasta ar fi decizie a Organizației Mondiale a Sănătății: Nu doar la noi este povestea cu falsificarea datelor, totul vine de mai sus, de la OMS, poate și de mai sus. Ai noștri îndeplinesc planul...”. Și în alte comentarii se dă vina pe OMS că ar plăti pentru falsificarea datelor: OMS este cel care sponsorizează”.

Reacția OMS: „Este o dezinformare”

Portalul Stopfals.md a solicitat comentariul OMS la aceste acuzații. „Aceasta este o dezinformare. Focarul și răspunsul la COVID-19 sunt însoțite de o „infodemie” masivă - o abundență excesivă de informații - unele corecte, iar altele nu - ceea ce îi împiedică pe oameni să găsească surse de încredere și îndrumări fiabile atunci când au nevoie”, se spune în răspunsul oficial al OMS.

Primar: Bârfele întotdeauna vin de la cei care nu sunt documentați”

Reportera portalului Stopfals.md a contactat câteva persoane care i-au scris mesaje private lui Sergiu Postică despre așa-zisele falsificări ale datelor. Un bărbat a confirmat că ar cunoaște cazuri concrete: O doamnă s-a lecuit pe timp de pandemie la spital și au obligat-o să semneze că s-au cheltuit cu ea 84 de mii de lei pentru că au lecuit-o de COVID. Doamna în general s-a lecuit de altceva. Au amenințat-o că dacă nu va semna, o vor mai ține două săptămâni și precis se va molipsi”. Bărbatul însă nu a dorit să ne ofere nume și date contacte ale acelei familii, motivând că trebuie să vorbească cu ei mai întâi.

O altă doamnă afirmă că știe un caz concret din satul Țâpala, raionul Ialoveni, când o femeie a decedat din cauza cancerului la stomac, însă în certificatul de deces s-a scris că ar fi fost răpusă de COVID-19, în schimbul a 4 mii de lei. Primarul satului Țâpala, Silviu Bivol, a precizat pentru portalul Stopfals.md că aceasta este o dezinformare. „Bârfele întotdeauna vor fi de la cei care nu sunt documentați și care „înfloresc” informația. În perioada carantinei au fost vreo 5-6 decese. Nici unul din aceste decese nu are ca și cauze cancerul sau COVID-ul”, a specificat alesul local.

Portalul Stopfals.md l-a contactat și pe un alt domn care i-a trimis mesaj în privat lui S. Postică. El a precizat că a auzit despre un caz falsificat de la o bătrânică din satul Baraboi, raionul Dondușeni. Mie mi-a spus o băbuță, stătea la oprire și mi-a zis care e situația. Eu nu cred că băbuța aceea să mă fi amăgit pe mine. Erau niște rude de-a ei. Căutam o adresă și era în centrul satului, și am intrat în vorbă cu băbuța...”. El nu cunoaște mai multe informații nici despre femeia care i-a spus „vestea”, dar nici despre familia persoanei decedate. Alexandru Bujeniță, secretarul Consiliul Local din Baraboi, neagă informația, menționând că în localitate nu a fost înregistrat nici un caz de infectare de coronavirus, dar nici de deces din această cauză. „Eu eliberez certificatele de deces și nici unul înregistrat în această perioada nu avea cauza COVID-ului. Este un fals!”, confirmă funcționarul.

Și Ministra Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei a negat cele mediatizate. „Este un fals, sunt informații denaturate și nu există nicio motivare pentru personalul medical în cazul dat să înregistreze cazurile respective, dar este și imposibil ca fiind non-COVID, să îl înregistreze COVID”, a precizat Viorica Dumbrăveanu în plenul Parlamentului.

IGP nu a răspuns solicitării portalului Stopfals.md

Sergiu Postică afirmă că oamenii care cunosc astfel de cazuri sunt speriați. „Li-i frică să nu se ducă la pușcărie. Nu știu de ce pe alții nu i-au văzut, dar pe mine, Doamne Ferește! Eu dacă mă duc la un om, el nu îmi dă mie probele pe care le are”, spune Sergiu Postică care a șters înregistrarea video după impactul mare pe care l-a avut.

Am solicitat Inspectoratului General de Poliție (IGP) să ne comunice dacă oamenii legii s-au autosesizat după publicarea acestui video. Deși solicitarea a fost expediată la 10 iunie curent, IGP nu a oferit încă o reacție la acest subiect, ci doar a menționat că răspunsul va veni „în termeni rezonabili”. În acest context, portalul Stopfals.md solicită instituțiilor statului să reacționeze operativ în cazurile când oamenii sunt dezinformați și manipulați, pentru a informa corect și a proteja publicul de falsuri. Atâta timp cât autoritățile întârzie să răspundă la întrebări și să dea explicațiile de rigoare, ele nu fac altceva decât să favorizeze răspândirea informațiilor false.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău