Știri în limba ucraineană | Новини 13.04.2022

  • 13 Aprilie 2022 10:25
Știri în limba ucraineană | Новини 13.04.2022

Din cauza situației extrem de grave din Ucraina, transmitem știri în limba ucraineană, de la Radio România Internațional, cu informații importante pentru refugiații ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ca urmare a invaziei militare ruse în Ucraina, în UE au sosit milioane de refugiați. După satisfacerea nevoilor imediate, cum ar fi găsirea unei locuințe și oferirea de asistență medicală, este esențial pentru bunăstarea refugiaților și integrarea lor în țările-gazdă ca aceștia să aibă acces la locurile de muncă pentru care sunt calificați. Comisia Europeană a publicat o recomandare privind recunoașterea calificărilor academice și profesionale ale persoanelor care fug din calea invadării Ucrainei. Pentru a sprijini statele membre în procesul de recunoaștere rapidă, echitabilă și flexibilă a calificărilor, Comisia a întreprins o serie de acțiuni, printre care:

- la cererea Comisiei, Fundația Europeană de Formare a creat un centru de resurse privind calificările ucrainene, unde pot fi partajate informații. Schimbul cuprinzător de informații și transparența între statele membre vor fi esențiale pentru a permite proceduri accelerate;

- pentru a facilita abordarea barierei lingvistice, instrumentul eTranslation dezvoltat de Comisie a fost adaptat pentru a răspunde cererii de traduceri rapide și fiabile din limba ucraineană. Este posibilă și traducerea din limba rusă, având în vedere că mulți profesioniști din Ucraina și-au obținut diplomele în limba rusă.

- este posibil ca persoanele care au fugit din Ucraina să fi fost nevoite să plece fără documentele lor originale de calificare. Acest lucru necesită o abordare flexibilă cu privire la modul de evaluare a cererilor de recunoaștere într-un astfel de caz, inclusiv opțiunea de a reelibera diplome în format digital.

Experiența arată că refugiații lucrează adesea sub nivelul lor de calificare și sunt expuși riscului unor condiții de muncă precare. Acest lucru este valabil în special pentru femei, care reprezintă o proporție ridicată a refugiaților. Punerea la dispoziție a unui mecanism simplu și rapid de recunoaștere a calificărilor contribuie în mod semnificativ la evitarea acestei situații. Recomandarea se referă la accesul persoanelor care au fugit din calea războiului la profesii reglementate, printre care se numără profesia de asistent medical, medic generalist și – în funcție de statul membru – profesor și cadru didactic. Având în vedere afluxul de refugiați, aceste profesii sunt din ce în ce mai necesare, deoarece refugiații au nevoie de acces la asistență medicală, servicii de îngrijire a copiilor și de educație, adesea în propria lor limbă.


2) Știrile pentru refugiații din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 și 14.00, la Radio Iași și Radio Constanța la 9.00, 14.00 și 18.00, la Radio Chișinău la 10.05, 15.05 și 20.05 și la Radio România Internațional în programele de la 18.00, 20.00 și 22.00, și pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intrați pe www.srr.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău