Știri în limba ucraineană | Новини 08.04.2022

  • 08 Aprilie 2022 10:50
Știri în limba ucraineană | Новини 08.04.2022

Dragi prieteni, din cauza situației extrem de grave din Ucraina, transmitem știri în limba ucraineană, de la Radio România Internațional, cu informații importante pentru refugiații ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) De la începutul războiului din Ucraina, peste 600 de mii de refugiați au ajuns în România. Circa 80.000, dintre care peste 30.000 sunt copii, au rămas în România. Pentru a-i ajuta, statul român a decis să le asigure dreptul la muncă, la educație și la aceleași servicii medicale precum asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, refugiații beneficiază de gratuitate pentru transportul rutier, feroviar și naval cu operatorii de stat.


2) Comisia Europeană a adoptat propunerea de recomandare privind conversia bancnotelor ucrainene hrivna (UAH) în moneda statelor-membre gazdă de către persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Această propunere vine în completarea asistenței umanitare pe care UE o acordă persoanelor care fug din Ucraina, mai ales în cursul călătoriei lor prin Uniune, și este coerentă cu legislația UE în materie de azil și cu acțiunea externă a Uniunii.

Propunerea urmărește promovarea unei abordări coordonate la nivelul tuturor statelor membre, pentru a le oferi persoanelor care fug din Ucraina aceleași condiții de conversie a bancnotelor lor UAH în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduiește. Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Națională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul bancnotelor UAH în valută pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei. Instituțiile de credit din statele membre ale UE s-au arătat reticente față de efectuarea schimburilor valutare, din cauza convertibilității limitate a bancnotelor UAH și a expunerii la riscul valutar. Unele state membre au în vedere instituirea de programe naționale care să sprijine convertirea unei sume limitate de grivne de persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare coerentă cu privire la programele respective. Acestea ar trebui să prevadă o limită maximă de 10 000 UAH/persoană, fără comision, la rata de schimb oficială publicată de Banca Națională a Ucrainei. Durata programelor ar trebui să fie de minimum 3 luni.

3) Știrile pentru refugiații din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 și 14.00, la Radio Iași și Radio Constanța la 9.00, 14.00 și 18.00, la Radio Chișinău la 10.05, 15.05 și 20.05 și la Radio România Internațional în programele de la 18.00, 20.00 și 22.00, și pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intrați pe www.srr.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău