Știri în limba ucraineană | Новини 06.04.2022

  • 06 Aprilie 2022 11:35
Știri în limba ucraineană | Новини 06.04.2022

Din cauza situației extrem de grave din Ucraina, transmitem știri în limba ucraineană, de la Radio România Internațional, cu informații importante pentru refugiații ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Platforma dopomoha.ro, cu versiuni în limbile ucraineană, română, engleză și rusă, lansată cu sprijinul autorităților române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit copiilor și tinerilor din Ucraina. Mulți oameni doresc să ajute și oferă sprijin, dar este important să știți în cine să ai încredere. Personalul care lucrează cu organizații care sunt înregistrate pentru a ajuta trebuie să poarte o vestă, o jachetă sau să poarte o carte de identitate cu un logo. Dacă nu ești sigur, poți cere să îi verifici actul de identitate. Ai dreptul să refuzi sprijinul persoanelor sau al organizațiilor dacă nu ești sigur cine sunt aceștia sau nu te simți confortabil. Uneori este greu să știi în cine ai putea avea încredere, așa că poți întreba un adult în care ai încredere sau care lucrează cu organizații înregistrate pentru a te ajuta și are, de asemenea, un act de identitate. Nu preda actele tale nimănui care nu lucrează pentru o organizație înregistrată care oferă ajutor și care are un act de identitate.

2) Linia de asistență telefonică pentru cetățeni „Solidaritatea UE cu Ucraina” este disponibilă acum și în limbile ucraineană și rusă, la: https://european-union.europa.eu/contact-eu_uk, respectiv https://european-union.europa.eu/contact-eu_ru. Pe lângă cele 24 de limbi oficiale ale UE în care Comisia răspunde la întrebările adresate de cetățeni cu privire la chestiuni legate de UE, Comisia a lansat un serviciu specializat în limbile ucraineană și rusă pentru întrebări legate de „solidaritatea UE cu Ucraina”. Indiferent dacă sunt cerute informații despre asistența pe care UE o acordă Ucrainei, despre măsurile restrictive împotriva Rusiei, despre protecția temporară a persoanelor care fug din calea invaziei rusești a Ucrainei sau despre drepturile care decurg din aceasta, precum și privind alte forme de sprijin pentru cei care au nevoie de acesta – nicio întrebare nu va rămâne fără răspuns.

Serviciul este disponibil imediat pentru întrebări adresate în scris sau verbal în toate limbile oficiale ale UE, precum și pentru întrebări și răspunsuri în scris în limbile ucraineană și rusă. Începând cu jumătatea lunii aprilie, la apelurile telefonice se va răspunde și în limbile ucraineană și rusă. De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, Centrul de contact Europe Direct a răspuns la peste 4.000 de întrebări și sugestii din partea cetățenilor cu privire la război și la solidaritatea UE cu Ucraina.

3) Știrile pentru refugiații din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 și 14.00, la Radio Iași și Radio Constanța la 9.00, 14.00 și 18.00, la Radio Chișinău la 10.05, 15.05 și 20.05 și la Radio România Internațional în programele de la 18.00, 20.00 și 22.00, și pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intrați pe www.srr.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău