Steven Spielberg nu mai vrea să vadă filme produse de platformele de streaming fiind nominalizate la Oscar

  • 03 Martie 2019 15:28
Steven Spielberg nu mai vrea să vadă filme produse de platformele de streaming fiind nominalizate la Oscar

Regizorul american Steven Spielberg dorește ca lungmetrajele produse de platformele de streaming, precum ''Roma'', realizat de Netflix și care a câștigat trei premii Oscar duminica trecută, să nu mai fie nominalizate la edițiile viitoare ale galelor organizate de Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS), informează DPA.

Steven Spielberg își va prezenta argumentele în fața unor colegi de breaslă la apropiata reuniune anuală a Consiliului Guvernatorilor din cadrul AMPAS, unde renumitul cineast american va propune o schimbare a regulamentului instituției, prin care să se interzică serviciilor de streaming, precum Netflix, Amazon și Hulu, să mai concureze la premiile Oscar dacă producțiile lor nu intră mai întâi în circuitul cinematografic. Informația a fost publicată în premieră pe site-ul Indiewire.

"Steven crede cu fermitate în diferențele care există între sistemul de streaming și sistemul cinematografic", a declarat un reprezentant al companiei sale de producție, Amblin Entertainment.

Nu este pentru prima dată când Steven Spielberg își exprimă sentimentele pe care le are față de diferențele existente între marile ecrane de la Hollywood și micile ecrane de televiziune.

"Odată ce te dedici unui format de televiziune, ești un realizator de filme TV", a declarat cineastul, în 2018, într-un interviu pentru ITV News, în care a vorbit despre limitele tot mai vagi ce separă diversele formate media. "Cu siguranță că meriți - dacă este un show TV bun - un premiu Emmy, dar nu un Oscar", a adăugat el.

Vestea despre propunerea pe care o va face Steven Spielberg a determinat o reacție din partea regizoarei Ava DuVernay, al cărei film "13th" a fost produs și distribuit de Netflix. Remarcând faptul că apropiata întrunire a Consiliului Guvernatorilor din cadrul AMPAS se va ține cu ușile închise, Ava Duvernay a spus că speră că acel consiliu "va avea cineaști în camera de ședințe sau va citi declarații ale unor regizori care au păreri diferite".

Știrea despre propunerea lui Steven Spielberg a apărut în presa din lumea întreagă la câteva zile după gala premiilor Oscar din 2019, care a inclus, pentru al doilea an consecutiv, producții Netflix în rândul filmelor nominalizate, inclusiv unele care au rulat în cinematografe doar pentru câteva săptămâni. Pe lângă proiecțiile limitate ale filmului "Roma" în cinematografe, cel mai recent film al fraților Coen, "The Ballad of Buster Scruggs", a avut, de asemenea, doar câteva proiecții în circuitul cinematografic înainte de a fi difuzat pe platforma de streaming Netflix.

"Roma" a fost nominalizat la 10 categorii la premiile Oscar, iar "The Ballad of Buster Scruggs" la trei categorii de premii.

Printre alte producții ale unor platforme de streaming se remarcă filmul "Cold War", produs de Amazon, care a primit trei nominalizări la premiile Oscar din acest an, fără să câștige însă vreun trofeu.

"Roma" a câștigat trei premii Oscar - ''cel mai bun regizor'', ''cea mai bună imagine'' și ''cel mai bun film străin''.

Anul trecut, Netflix a câștigat un premiu Oscar la categoria "cel mai bun lungmetraj documentar" cu producția "Icarus". Filmul "13th", regizat de Ava DuVernay, a fost nominalizat la aceeași categorie.

Prin noua lui inițiativă, Steven Spielberg continuă o discuție care a animat circuitul festivalurilor de film în ultimii ani. La Festivalul de la Cannes din 2017, jurnaliștii de la The Times au descris "o luptă existențială pentru viitorul industriei de divertisment", cauzată de perturbarea digitală, care zguduie universul distribuției de film.

"Ceea ce face Netflix este minunat", a declarat Glen Basner, director executiv al companiei FilmNation Entertainment, prezent la ediția din 2017 a Festivalului de la Cannes. "Însă niciun loc nu celebrează cinematografia așa cum o face acest festival. Există locuri în afara competiției (de la Cannes, n.r.) pentru alte tipuri de entertainment", a adăugat el.

Netflix s-a retras de la Cannes anul trecut, după ce organizatorii festivalului au impus o normă de regulament în virtutea căreia filmele din competiția oficială trebuie să fie lansate în cinematografele din Franța.

Steven Spielberg nu a uitat această controversă în discursul lui de luna trecută pe care l-a rostit după ce a fost premiat la gala Cinema Audio Society Awards: "Cred cu fermitate că cinematografele trebuie să existe pentru totdeauna", a spus cineastul american, potrivit revistei Variety.

Deși a recunoscut că admiră foarte mult evoluția actuală a industriei de televiziune, atât pentru subiectele abordate, cât și pentru realizările tehnice, Steven Spielberg a spus: "Sunetul este mai bun acum în locuințele noastre private decât a fost vreodată în întreaga istorie. Însă nimic nu se compară cu a merge într-o sală de cinematograf, mare și întunecată, cu oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată în jurul tău și să te bucuri alături de ei de această experiență". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău