Stephen Sondheim, o legendă a musicalurilor americane, a murit la vârsta de 91 de ani

  • 27 Noiembrie 2021 17:11
Stephen Sondheim, o legendă a musicalurilor americane, a murit la vârsta de 91 de ani

Compozitorul și textierul Stephen Sondheim, considerat o legendă a musicalurilor de pe Broadway și devenit celebru grație unor spectacole precum "West Side Story", "Into The Woods" și "Sweeney Todd", a murit vineri la vârsta de 91 de ani, a anunțat agentul de presă al artistului american, citat de AFP.

Avocatul lui, F. Richard Pappas, a dezvăluit pentru The New York Times că Stephen Sondheim a murit în reședința sa din Roxbury, un oraș din statul american Connecticut, după ce a sărbătorit Ziua Recunoștinței (Thanksgiving) alături de prietenii lui.

Rick Miramontez, purtător de cuvânt al teatrului care pune în scenă unul dintre spectacolele create de Stephen Sondheim, intitulat "Company" și care se joacă la ora actuală pe Broadway, a confirmat decesul artistului american, scrie Agerpres.

Format la școala marelui maestru al musicalurilor americane Oscar Hammerstein (creatorul spectacolelor "Show Boat" și "The Sound of Music"), Stephen Sondheim a fost angajat la vârsta de doar 25 de ani pentru a scrie textul legendarului musical "West Side Story", primul său spectacol jucat pe Broadway, care a fost adaptat ulterior pentru micile și marile ecrane.

Născut pe 22 martie 1930 la New York, el a fost considerat unul dintre cei mai mari compozitori americani de musicaluri și un adevărat intelectual al acestui gen artistic, întrucât prefera teatrul de artă în fața divertismentului obișnuit de pe Broadway.

A colaborat la o serie de spectacole devenite ulterior celebre, precum "Sweeney Todd", "Gypsy", "Sunday in the Park with George" și "A Little Night Music", în calitate de compozitor sau de textier.

De-a lungul carierei sale longevive, acest gigant de pe Broadway a câștigat opt premii Tony, opt premii Grammy, un premiu Oscar și un premiu Pulitzer.

Stephen Sondheim, ai cărui părinți au lucrat în industria modei, a devenit pasionat de musicaluri încă de la o vârstă fragedă.

După ce a lucrat în televiziune și a compus tabele de cuvinte încrucișate pentru New York Magazine, a devenit celebru cu spectacolul "West Side Story".

"Pierdere teribilă"

În 2015, Barack Obama, pe atunci președintele Statelor Unite, i-a atribuit Medalia prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție civilă americană.

"Pentru a spune lucrurilor pe nume, Stephen a reinventat musicalul american. Muzica lui este atât de frumoasă, versurile lui atât de precise, încât chiar și atunci când el expune imperfecțiunile vieții cotidiene, el le transcede", a declarat Barack Obama.

"Să-i mulțumim Domnului că Sondheim a trăit până la 91 de ani și a avut timpul să compună muzici atât de minunate și texte excelente! Odihnească-se în pace!", a declarat celebra Barbra Streisand într-un mesaj pe Twitter, ce însoțește o fotografie în care vedeta americană apare alături de renumitul compozitor.

După aflarea veștii despre moartea lui Stephen Sondheim, actrița și cântăreața Anna Kendrick a deplâns o "pierdere teribilă". "În urmă cu câteva zile, îi spuneam cuiva cât este de amuzant (și cu adevărat dificil) să cânți compozițiile lui Stephen Sondheim. Să interpretez operele sale a fost unul dintre cele mai mari privilegii din cariera mea", a adăugat Anna Kendrick pe Twitter.

Actorul Hugh Jackman și-a exprimat și el recunoștința față de celebrul compozitor și textier american: "Din când în când, o persoană vine pe această lume și schimbă fundamental un întreg gen artistic. Stephen Sondheim era unul dintre acești oameni. În momentul în care milioane de persoane deplâng moartea lui, țin să îmi exprim recunoștința pentru tot ce ne-a oferit, atât mie, cât și unui număr atât de mare de oameni".

La New York, în cartierul Broadway, în fața teatrului Bernard Jacobs, regizoarea britanică a spectacolului "Company - A Musical Comedy", Marianne Elliott, a salutat "un geniu care va fi pentru totdeauna un nume de referință".

Dovadă a longevității creațiilor sale, două dintre musicalurile create de Stephen Sondheim, "Company", lansat în 1970, și "Assassins", care a avut premiera în 1990, se joacă încă pe Broadway în această toamnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău