Statutul de neutralitate nu asigură securitatea militară a țării

  • 05 Iulie 2013 10:42
Statutul de neutralitate nu asigură securitatea militară a țării

Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu asigură securitatea militară a țării, ci satisface doar orgoliul Federației Ruse, aceasta este concluzia analiștilor militari și militarilor prezenți la conferința „Republica Moldova în condițiile noii arhitecturi de securitate regională”, organizată de Academia Militară „Alexandru cel Bun” și Centrul de Studii…

Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu asigură securitatea militară a țării, ci satisface doar orgoliul Federației Ruse, aceasta este concluzia analiștilor militari și militarilor prezenți la conferința „Republica Moldova în condițiile noii arhitecturi de securitate regională”, organizată de Academia Militară „Alexandru cel Bun” și Centrul de Studii Strategice de Apărare și Securitate.

Deși cetățeni ai unui stat mic și vulnerabil, moldovenii moștenesc încă mentalitatea sovietică a supraputerii, privind, la 20 de ani de la dispariția URSS, NATO și structurile euro-atlantice ca pe inamici, consideră dr. conferențiar Victor Juc.

Neutralitatea nu este o doctrină militară, ci un statut și nu este un factor generator de securitate și stabilitate. În cazul Republicii Moldova, neutralitatea, așa cum a fost înțeleasă, s-a dovedi falimentară, , folosind doar intereselor Rusiei , consideră locotenent-colonel Sergiu Șaramet, profesor al Academiei Militare.

Potrivit ultimelor sondaje, 58% din populația Republicii Moldova dorește păstrarea statutului de țară neutră și doar 15% își doresc aderarea la structurile militare euro-atlantice. Neutralitatea permanentă a Republicii Moldova este prevăzută în articolul 11 al Consituției, fiind considerată în 1994, în momentul adoptării legii fundamentale, o tactică pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău