Statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, eliminat din proiectul Congresului SUA

  • 14 Decembrie 2014 10:10
Statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, eliminat din proiectul Congresului SUA

Statutul de aliat non-NATO pentru R.Moldova a fost eliminat in extremis din versiunea adoptată de cele două camere ale Congresului SUA, astfel că, foarte probabil, textul va fi adoptat în această formă.

Congresul Statelor Unite se pregătește să adopte vineri un proiect de rezoluție care prevede noi sancțiuni împotriva Rusiei și livrări de armament spre Ucraina, notează Mediafax.

Proiectul a fost adoptat în unanimitate, joi, de Camera Reprezentanților și de Senat; conform procedurilor de lucru, versiunea finală va trebui să treacă din nou prin Senat.

Însă, potrivit AFP, textul a fost modificat in extremis și nu mai menționează acordarea statutului de aliat non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Amendamentul probabil are rolul de a garanta adoptarea textului.

Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez (democrat) și Bob Corker (republican). Legea i-ar cere președintelui Barack Obama să impună sancțiuni împotriva companiilor ruse din domeniul industriei militare care transferă echipamente militare în Siria, Ucraina, Georgia sau R.Moldova, alimentând instabilitatea din aceste țări.

Anterior, Senatul american a aprobat proiectul "Legea pentru susținerea libertății Ucrainei 2014" prin care Ucraina, Republica Moldova și Georgia obțin statutul de aliat al Statelor Unite fără să fie membri NATO, potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului (CBO).

"Ukraine Freedom Support Act S.2828 tocmai a fost adoptat cu unanimitate de Senat", a anunțat Damon M. Wilson, un consilier pentru politică externă și vicepreședintele Consiliului Atlantic al Statelor Unite, un think tank cu activitate în domeniul politicilor publice cu sediul în Washington. El adaugă că, pentru a deveni lege, proiectul este necesar să fie adoptat și de către Camera Reprezentanților.

Proiectul legislativ a fost elaborat de președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului Robert Menendez (democrat) și Bob Corker (republican).

"Legea pentru susținerea libertății Ucrainei 2014" prevede sancțiuni extinse în domeniile energetic, militar și financiar contra Rusiei și aliaților acesteia, acordarea statutului special de aliați non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și acordarea unei asistențe armatei ucrainene și refugiaților.

Potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), textul autorizează acordarea în perioada 2015-2017 a unei asistențe în valoare totală de 560 de milioane de dolari (aproape 451 de milioane de euro) Ucrainei și regiunii. În plus, Statele Unite conferă Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei statutul de "aliat major non-NATO", situație care ar urma să faciliteze transferul de armament american acestor țări. RIA Novosti scria că acest statut ar permite chiar transferul de muniție cu uraniu sărăcit.

În prezent, 15 țări beneficiază de statutul de "aliați non-NATO" ai Statelor Unite: Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Japonia, Iordania, Kuwait, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan și Thailanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău