Statul va elabora anual prognoza populației

  • 17 Aprilie 14:05
Statul va elabora anual prognoza populației

Astăzi, 17 aprilie, Cabinetul de miniștri a aprobat Hotărârea de Guvern cu privire la elaborarea prognozei populației, transmite un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

„Conform Hotărârii:

a) Ministerul Muncii și Protecției Sociale este mandatat să asigure elaborarea prognozei populației, prin intermediul Institutului Național de Cercetări Economice (Centrul de Cercetări Demografice);

b) anual, va fi elaborată prognoza populației la nivel național începând cu anul 2024;

c) o dată la 3 ani, va fi elaborată prognoza populației la nivel teritorial, începând cu 2024;

d) prognoza populației va fi diseminată administrației publice centrale și locale și altor instituții interesate.

Prognoza populației este o estimare a numărului de persoane care se așteaptă să fie în viață la o dată viitoare, realizată în baza de ipoteze privind dimensiunea populației, numărul de nașteri, decese și amploarea migrației. Proiecțiile privind populația sunt instrumente utile pentru planificarea bugetară și de programele din toate domeniile (educație, protecție socială, sănătate, dezvoltare regională etc.) și dialogul politic. La nivel european prognozele populației sunt considerate necesare pentru monitorizarea regulată a evoluțiilor structurii populației și a posibilelor provocări de viitor în plan demografic. 

Mandatarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale prin intermediul Institutului Național de Cercetări Economice (Centrul de Cercetări Demografice) al Instituției Publice Academia de Studii Economice din Moldova pentru elaborarea prognozei populatiei la nivel național și teritorial în concordanță cu bunele practici europene, va contribui la obținerea unui produs accesibil atât decidenților politici, mediului de afaceri, cât și mediului academic. Proiecțiile mărimii și structurii populației vor fi utilizate în pregătirea și fundamentarea previziunilor pentru dezvoltarea socio-economică a țării și a unităților administrativ-teritoriale ale acesteia, în determinarea nevoilor populației în diverse servicii. 

Sursele financiare necesare pentru implementarea proiectului hotărârii de Guvern vor fi acoperite în perioada anilor 2024-2025 de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare, în valoare de aproximativ 50 mii USD, iar începând cu anul 2026 din bugetul de stat.”, potrivit comunicatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău