Statul român oferă sprijin pentru modernizarea spitalelor din Republica Moldova
-
01 Decembrie 2017 13:12
Pe lângă investițiile în educație, statul român oferă sprijin financiar și pentru modernizarea spitalelor din Republica Moldova. De asemenea, cu suportul autorităților de la București, au fost deschise câteva centre SMURD, cu autospeciale performante și medici pregătiți să intervină în situații de risc.
15 secții ale Institutului Mamei și a Copilului din Capitală, care este și cel mai mare spital din Chișinău, au fost renovate și dotate cu mobilier, cu suportul financiar al Guvernului de la București. Pentru aceste lucrări, statul român a alocat Republicii Moldova o asistență financiară nerambursabilă în valoare de 2,5 milioane de euro.
Recent, a fost inaugurată Secția de Endocrinologie a Institutului, unde se tratează anual circa 700 de copii bolnavi de diabet zaharat, copii care suferă de obezitate sau alte maladii endocrine. Pentru renovarea acestei secții au fost alocate 2,5 milioane de lei, bani din care au fost reparate și amenajate saloanele micilor pacienți, dar și sălile de proceduri.
Medicii spun că pot acum să trateze pacienții în condiții bune. Ei subliniază că dacă au condiții bune în spital, copiii se simt mai bine și tratamentul este mai eficient. Șeful secției de Endocrinologie, Adrian Chiriac.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a subliniat că Guvernul român face investiții pe malul stâng al Prutului pentru a oferi condiții mai bune copiilor, dar și tuturor cetățenilor.
„Suntem foarte mulțumiți de ceea ce am văzut aici. Bucuria acestui proiect poate fi citită pe fețele celor care lucrează aici în fiecare zi, dar cel mai important - pe fețele micuților care vin aici să se trateze. Cred că este important să existe condiții la standarde europene pentru toți copiii din Republica Moldova”.
Pe lângă renovarea secțiilor de la Institutul Mamei și Copilului, în Republica Moldova, pe banii oferiți de statul român, au fost deschise și două centre SMURD. În situațiile de urgență, în ajutorul oamenilor sunt și medicii și paramedicii de la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, care are două centre în sudul și nordul Republicii Moldova. La trei ani de când acest serviciu a fost instituit în pe malul stâng al Prutului peste 10 mii de persoane au fost salvate.
„Angajații SMURD intervin pe o scară largă. Colegii din România au fost foarte receptivi pentru a acorda ajutor calificat cetățenilor Republicii Moldova. Beneficiem de acele aeronave, helicoptere de la Iași și Galați, care vin neîntârziat ori de câte ori, cetățenii Republicii Moldova au nevoie”, a declarat ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale din Republica Moldova, Liliana Pușcașu.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că în 2018 va deschide două noi servicii de prim ajutor SMURD în Republica Moldova.
Acestea vor activa în raioanele Cimișlia și Hâncești, după ce 13 angajați vor absolvi cursul de instruire inițiat de trei formatori ai Serviciului Situații Excepționale pregătiți la Tîrgul Mureș, România. Mai mult, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prevede posibilitatea lansării unui astfel de serviciu în apropierea frontierei la Leușeni, pentru acordarea de asistență transfrontalieră.