Statul ar putea deveni temporar acționar al unor bănci mari din R.Moldova (Mold-Street)

  • 27 Noiembrie 2017 17:12
Statul ar putea deveni temporar acționar al unor bănci mari din R.Moldova (Mold-Street)

După episodul Furtului Miliardului și a devalizării celor 3 bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) întreaga societate a înțeles cu adevărat cît de importantă este transparența acționariatului și guvernanța corporativă în sectorul bancar. 

Din acest motiv, Banca Națională, și în contextul angajamentelor asumate față de FMI, a inițiat un amplu proces de curățare a sectorului bancar de structuri de acționariat obscure, scrie Mold-Street. Unul din efecte a fost și constatarea activității concertate a unor grupuri de persoane care au achiziționat și dețin cote substanțiale în capitalul social al celor mai mari bănci din țară fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare. 

Soluție extremă

E vorba în special de Moldova Agroindbank și Moldindconbank, lidere a sectorului bancar. Însă cum pînă în prezent investitorii cu reputație nu s-au grăbit să intre în acționariatul acestor bănci pentru preluarea cotelor respective de acțiuni, autoritățile par a fi decise ca soluție extremă să recurgă și la intervenția statului, prin oferirea posibilității de achizițioare a acțiunilor de la băncile de importanță sistemică, pentru revînzarea ulterioară a acestora. 

Cu o inițiativă în acest sens a venit chiar președintele Parlamentului, Andrian Candu. Totuși, pe lîngă aparentele bune intenții ale proiectului, există și o serie de riscuri și neclarități ce nu au fost luate în considerare, asupra cărora atenționează inclusiv Centrul Național Anticorupție.

Proiectul de lege semnat de spicherul Andrian Candu și președintele comisiei Economie, Buget, Finanțe, Ștefan Creangă presupune adăugarea unui nou articol în Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, care să reglementeze procurarea și deetatizarea acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică. 

Statul cumpără, apoi vinde acțiunile

Astfel, autorii propun ca Ministerul Finanțelor, în temeiul unei Hotărâri adoptate de Guvern, achiziționează acțiuni emise conform art.156, alin.(3) din Legea instituțiilor financiare de către băncile de importanță sistemică și le transmite în termen de 5 zile Agenției Proprietății Publice (APP) în scopul expunerii la vînzare pe piața reglementată și/sau prin sistemul multilateral de tranzacționare (MTF). În vederea punerii în aplicare a dispozițiilor prezentului alineat, importanța sistemică a băncii este determinată de Comitetul Național de Stabilitate Financiară.

Permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale conform art. 15, alin. (1) din Legea instituțiilor financiare este necesară și în acest caz. Totodată pe perioada deținerii de către APP a dreptului de proprietate asupra pachetelor de acțiuni emise de băncile de importanță sistemică nu pot fi adoptate decizii privind achitarea de către bancă a dividendelor. 

Statul însă nu va fi mult timp proprietar și respectiv se prevede deja și modalitatea de vânzare a acestor acțiuni. Astfel Agenția Proprietății Publice va asigura expunerea la vînzare a acțiunilor achiziționate pe piața reglementată și/sau prin sistemul multilateral de tranzacționare în termen de 7 zile lucrătoare din data înregistrării transferului dreptului de proprietate printr-o modalitate prevăzută de Guvern. 

De asemenea se prevede că prețul inițial de vânzare a acțiunilor achiziționate nu va fi mai mic decât prețul la care acestea au fost achiziționate de Ministerul Finanțelor. 

Autorii mai prevăd că noile prevederi se aplică prin derogare de la prevederile Legii instituțiilor financiare, Legii concurenței și Legii cu privire la ajutorul de stat.

Detalii pe mold-street.com.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău