Statuetă antropomorfă masculină, găsită la Glinjeni

  • 28 Iunie 2023 15:13
Statuetă antropomorfă masculină, găsită la Glinjeni

O statuetă antropomorfă de lut ars a fost găsită la Glinjeni, raionul Fălești. Directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, a precizat pentru IPN că statueta este fragmentară, a fost găsită în malul lutăriei și reprezintă un bărbat. Astfel de statuete se întâlnesc mai rar, mult mai frecvent fiind întâlnite statuetele feminine.

Potrivit lui Vlad Vornic, așezarea unde a fost găsită statueta datează din prima jumătate a mileniului IV înainte Hristos și aparține culturii arheologice Cucuteni-Tripolie.

Respectivele statuete reprezentate piese de cult. Potrivit literaturii de specialitate, raportul statistic ar fi de o statueta masculină la 40 de reprezentări feminine.

Vlad Vornic spune că piesa va fi transmisă unui muzeu, cel mai probabil Muzeului local din Glinjeni. Asta, după ce materialele arheologice vor fi prelucrate, desenate, fotografiate și pregătite pentru a fi valorificate științific.

Directorul Agenției Naționale Arheologice a precizat că așezarea Cucuteni-Tripolie de la Glinjeni a fost descoperită în 2020 de arheologul Ion Noroc, astăzi profesor de istorie la Bălți. Situl arheologic este deteriorat de o cariera de lut neautorizată care a funcționat anii trecuți. Astăzi a fost atenționată și Primăria Glinjeni despre necesitatea protecției sitului arheologic, lucrările de excavare neautorizate fiind interzise în zone arheologice. În malul lutăriei au fost observate resturile unei locuințe și două complexe adâncite, o groapă și probabil un șanț, deteriorate prin excavarea lutului. În perioada următoare se impun săpături de salvare și măsuri de protejare a sitului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău