Statisticile și măsurile anti-COVID-19 dinaintea scrutinului parlamentar. Analiză de Igor Boțan (IPN)

  • 28 Iunie 2021 08:01
Statisticile și măsurile anti-COVID-19 dinaintea scrutinului parlamentar. Analiză de Igor Boțan (IPN)

Pregătirile pentru desfășurarea scrutinului parlamentar au intrat în faza finală. Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat cele mai importante documente, stabilind: numărul total al cetățenilor cu drept de vot, numărul secțiilor de votare și localitățile unde pot vota cetățenii din Diasporă, numărul secțiilor de votare și localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale unde pot vota cetățenii domiciliați în Transnistria. Pentru validarea rezultatelor alegerilor, participarea la votare trebuie să fie mai mare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

În condițiile crizei pandemice, în special în condițiile răspândirii rapide a variantei Delta, este important să se asigure aplicarea măsurilor antiepidemice pentru securizarea procesului electoral și asigurarea unei prezențe înalte la urnele de vot. La 3 iunie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a adoptat o Instrucțiune în acest sens.

Actuala situație pandemică din ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie este mult mai bună decât cea din ajunul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. În luna iunie a anului curent, media zilnică a contaminărilor cu COVID-19 este de aproximativ 50 de persoane, dintre care peste 40% au fost înregistrate în regiunea transnistreană, în timp ce în ajunul alegerilor prezidențiale, în octombrie 2020, numărul contaminărilor zilnice constituia aproximativ 700.

Statisticile și măsurile anti-COVID-19 dinaintea scrutinului parlamentar. Analiză de Igor Boțan (IPN)

 

Tabelul de mai sus arată că în timpul campaniei electorale prezidențiale, dar mai ales după aceasta, în lunile noiembrie și octombrie 2020, numărul contaminărilor cu COVID-19 a crescut brusc. Este de așteptat ca și după alegerile parlamentare numărul contaminărilor va crește. De aceea, pentru o bună administrare a procesului electoral parlamentar și aplicarea adecvată a măsurilor antiepidemice, consiliile electorale de circumscripție trebuie să ia în considerație geografia focarelor de infecție, care nu este deloc uniformă. O atenție deosebită urmează a fi acordată celor 41 de secții de votare deschise pentru cetățenii domiciliați în Transnistria, unde rata de contaminare în luna iunie a fost de aproximativ 4 ori mai înaltă decât pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.





De asemenea, consiliul electoral de circumscripție nr.38, responsabil pentru votarea în străinătate, trebuie să ia în considerație că situația epidemiologică în cele 36 de țări unde vor fi deschise secții de votare pentru alegătorii moldoveni este foarte diferită și nu depinde în mod proporțional de gradul de vaccinare a populație din țările respective.




Tabelul de mai jos vine să confirme că factorul contagiozității cu COVID-19 în statele unde urmează să voteze cetățenii moldoveni corelează slab cu rata de vaccinare în țările respective.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău