STATISTICA accidentelor rutiere cu pagube materiale, înregistrate de la începutul anului 2017

  • 18 August 2017 16:56
STATISTICA accidentelor rutiere cu pagube materiale, înregistrate de la începutul anului 2017

Pe parcursul anului curent, angajații Secției supraveghere transport și circulație rutieră din cadrul Direcției de Poliție a mun.Chișinău au intervenit și au documentat 6 391 accidente rutiere soldate cu pagube materiale, ce constituie o creștere cu 9,6 % în comparație cu perioada analogică a anului trecut.

O atenție deosebită este acordată transportului public urban, care ramâne a fi o problemă actuală, fiind înregistrate 31 de accidente rutiere cu implicarea troleibuzelor, 26 de cazuri cu implicarea transportului în regim maxi-taxi, precum și 33 de accidente rutiere cu implicarea taximetriștilor. Potrivit unei ample analize a cauzelor producerii accidentelor rutiere soldate cu pagube materiale, s-a constatat cele mai frecvente: circulație pe stânga, conducerea imprudentă, defecțiuni tehnice la sistemul de frânare, depășirea neregulamentară, neacordarea priorității altor autovehicule, neasigurarea la schimbarea benzii sau direcției de mers, nerespectarea distanței dintre autovehicule, nerespectarea semnalelor semaforului, oprirea sau staționarea în locuri interzise, precum și viteza neadecvată vizibilității, condițiilor situației rutiere.

De asemenea este de menționat că, echipele mobile de cercetare a accidentelor rutiere cu autori necunoscuți au înregistrat și documentat 1 303 cazuri, dintre care 767 de conducători auto au fost identificați și deferiți justiției. În acest context, conform circumstanțelor au fost înaintate propuneri pentru inițierea a 29 de cauze penale în privința șoferilor, care au părăsit intenționat locul producerii accidentului rutier. Iar conform legislației contravenționale au fost întocmite 538 cauze contravenționale, fiind expediate în instanța de judecată, pentru sancționarea șoferilor cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 ani până la 3 ani. Este de mențioant că, suma amenzilor aplicate constituie 6 783 960 lei și total puncte de penalizare – 33 829, ceea ce constituie o creștere în comparație cu perioada analogică a anului precedent fiind aplicate amenzi în sumă de 4 714 140 lei. Totodată, pe parcursul anului curent, 84 de conducători auto au fost privați de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 ani până la 3 ani, de către instanța de judecată, pentru faptul părăsirii locul comiterii accidentului rutier.

În această ordine de idei, angajații Secției supraveghere transport și circulație rutieră a Direcției de Poliție a mun.Chișinău au demarat ample activități de îmbunătățire a condițiilor rutiere, fiind verificate 186 de semafoare, dintre care 127 au fost depistate cu defecțiuni funcționale. Totodată, la inițiativa Poliției Capitalei de comun cu întreprinderile municipale au fost desfășurate examinări complexe a drumurilor și străzilor, fiind create  comisii speciale, pentru luare de atitudine și amenajare a condițiilor rutiere ce se impun.

Urmare a acțiunilor polițienești, au fost expediate peste 200 de prescripții administrației publice locale, organizații rutiere, precum și alte întreprinderi abilitate în domeniu de amenajarea corespunzătoare a străzilor din Capitală. Conform sesizărilor remise, pe teritoriul Capitalei au fost instalate și reînoite 930 indicatoare rutiere, s-a aplicat marcaj rutier pe o suprafață de 38 291 m2, precum și au fost efectuate lucrări de reparație a carosabilului pe o suprafață de 41 537 m2.

Direcția de Poliție a mun.Chișinău continuă activitățile planificate la acest capitol, în scopul fluidizării traficului rutier și prevenirii accidentelor rutiere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău