Stația Spațială Internațională va fi retrasă din activitate la sfârșitul anului 2030

  • 03 Februarie 2022 19:58
Stația Spațială Internațională va fi retrasă din activitate la sfârșitul anului 2030

Stația Spațială Internațională (ISS) va fi retrasă din activitate de NASA la sfârșitul anului 2030, urmând să se prăbușească pe Pământ, în mod controlat, în apele oceanului după ce va fi dezafectată, conform planurilor recent publicate, informează agenția Xinhua, citată de Agerpres.

În raportul său privind tranziția ISS (ISS Transition Report), agenția spațială americană NASA a indicat că, după extinderea operațiunilor ISS până la sfârșitul anului 2030, stația se va scufunda în sudul Oceanului Pacific, în așa-numitul ''Punct Nemo''.

Operatorii ISS vor ghida ISS, oferind impulsul final pentru a coborî stația cât mai mult posibil și pentru a asigura intrarea în siguranță în atmosfera terestră, potrivit agenției spațiale.

Potrivit NASA, platformele spațiale operate de companii private vor înlocui ISS ca spațiu destinat cooperării și cercetării științifice.

''Stația Spațială Internațională intră în al treilea deceniu și cel mai productiv ca platformă științifică revoluționară în microgravitație'', a declarat Robyn Gatens, directorul ISS la sediul NASA.

''Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistența NASA. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim lecțiile pe care le-am învățat și experiența noastră operațională cu sectorul privat pentru a-i ajuta să dezvolte în spațiu destinații sigure, fiabile și eficiente din punct de vedere al costurilor'', a declarat Phil McAlister, directorul departamentului pentru zboruri comerciale din cadrul NASA.

Anticipând momentul când ISS va fi dezafectată, NASA a anunțat la începutul lunii decembrie semnarea unor contracte cu trei companii americane, cărora le va acorda sprijin în scopul dezvoltării unor stații spațiale private, un pas înainte în comercializarea spațiului cosmic. Cele trei companii sunt Blue Origin, Nanoracks și Northrop Grumman, care vor primi 130, 160 și respectiv 125,6 de milioane de dolari. Compania Axiom Space a obținut încă de anul trecut un contract similar în valoare de 140 de milioane de dolari.

Agenția spațială americană dorește ca pe viitor să poată închiria serviciile unor companii private pentru îndeplinirea nevoilor sale, fără să mai fie nevoită să finanțeze costurile de operare ale unei stații orbitale. NASA estimează că ar avea nevoie să asigure prezența permanentă pe orbită a doi astronauți și realizarea a circa 200 de experimente anual.

Stația spațială realizată de Blue Origin în parteneriat cu Sierra Space a fost denumită Orbital Reef. Poate găzdui până la 10 persoane și poate asigura o utilitate diversă: turiști, companii sau persoane publice.

Avanpostul spațial dezvoltat de Nanoracks, denumit Starlab, preconizează o lansare în 2027.

Stația spațială proiectată de compania Northrop Grumman nu are încă un nume, dar preconizează să fie prevăzută cu spații dedicate activităților științifice și turismului.

Proiectul celor de la Axiom este puțin diferit: într-o primă etapă, un modul va fi atașat la ISS, după care stația se va detașa pentru a funcționa independent.

Contribuția agenției americane la aceste proiecte nu depășește 40% din valoarea totală a investițiilor, a declarat Phil McAlister în decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău