Stația Spațială Internațională a efectuat o manevră pentru a evita coliziunea cu un deșeu orbital

  • 23 Septembrie 2020 10:13
Stația Spațială Internațională a efectuat o manevră pentru a evita coliziunea cu un deșeu orbital

Stația Spațială Internațională (ISS) a trebuit să execute o manevră marți pentru a evita o posibilă coliziune cu un deșeu orbital ce provine de la o fostă rachetă japoneză, aceasta fiind cea de-a treia manevră de evitare realizată în 2020, au anunțat reprezentanții NASA, care au cerut mai multe fonduri pentru a putea să monitorizeze eficient numărul tot mai mare de obiecte aflate pe orbita terestră, informează AFP.

Acel deșeu spațial ar fi trecut la o distanță de 1,39 kilometri în raport cu ISS, potrivit NASA, însă specialiștii americani au decis mutarea stației pe o orbită mai înaltă ca măsură de precauție. O capsulă rusească de tip cargo (din gama Progress), conectată la ISS, a împins stația la o altitudine mai mare pornindu-și propulsoarele timp de două minute și jumătate, întreaga operațiune fiind dirijată în regim de colaborare de specialiștii aflați în sălile de control ale agențiilor spațiale americană și rusă.

Potrivit astronomului Jonathan McDowell, obiectul cosmic amenințător era un deșeu provenit de la o treaptă a unei rachete japoneze lansate în 2018 și care s-a dezintegrat în 77 de fragmente în februarie 2019.

Membrii echipajului stației, doi ruși și un american, au trebuit să se refugieze temporar în segmentul rusesc al ISS, pentru a putea să evacueze de urgență avanpostul orbital la bordul unei capsule Soyuz în caz de pericol, însă, în cele din urmă, nu a mai fost nevoie de această operațiune. Într-un prim comunicat, NASA precizase că astronauții se plasaseră deja la bordul capsulei.

Potrivit site-ului Agenției Spațiale Europene (ESA), ISS se afla la o altitudine de 421 de kilometri înaintea manevrei de marți și a ajuns la altitudinea de 435 de kilometri la finalul acesteia. ISS se deplasează pe orbită cu aproximativ 27.500 de kilometri pe oră: la această viteză, chiar și un obiect de mici dimensiuni poate să avarieze grav sau chiar să distrugă un panou solar sau un alt element din structura laboratorului spațial.

Această manevră este necesară cu regularitate și ar trebui să devină tot mai frecventă odată cu creșterea poluării spațiului din jurul Terrei cu deșeuri provenite de la foste rachete sau de la sateliți lansați în ultimele șase decenii și cu miile de fragmente create de coliziuni accidentale sau intenționate.

Stația a trebuit să efectueze astfel de manevre de evitare de 25 de ori între 1999 și 2018, potrivit NASA.

"Stația Spațială Internațională a efectuat trei manevre în 2020 pentru a evita deșeuri. În ultimele două săptămâni, au existat trei conjuncturi potențiale de mare risc. Situația deșeurilor spațiale se agravează!", a scris pe Twitter administratorul general al NASA, Jim Bridenstine, care a cerut 15 milioane de dolari Congresului american pentru ca Biroul de Comerț Spațial, un serviciu civil, să se ocupe de supravegherea obiectelor spațiale și să coordoneze programele de avertizare adresate operatorilor de sateliți privați în cazul apariției unui risc de coliziune.

Până în prezent, o unitate militară se ocupă de supravegherea spațială., transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău