Statele Unite | Zeci de raiduri ale poliției imigrației, în California

  • 03 Februarie 2018 10:30
Statele Unite | Zeci de raiduri ale poliției imigrației, în California

Agenți ai ICE (Immigration and Customs Enforcement), agenția federală specializată cu expulzarea din SUA a imigranților fără acte în regulă, au inspectat 77 de magazine și birouri în ultimele zile în nordul Californiei pentru a găsi eventuali angajați în situație ilegală, potrivit unei declarații primite de AFP vineri.

Noile controale, în special la San Francisco, Sacramento și San Jose, demonstrează accelerarea măsurilor polițienești în California, stat care sfidează administrația Trump și care s-a proclamat "sanctuar", cu alte cuvinte refuză să coopereze cu ICE pentru a o ajuta în lupta împotriva persoanelor fără acte în regulă.

"Măsurile luate în această săptămână reflectă eforturile accentuate (ale poliției imigrației) pentru a face aplicată legea care interzice muncitorii ilegali", în scopul de "a proteja locurile de muncă pentru cetățenii americani sau pentru cei în situație legală", se arată în comunicatul ICE.

În 2017, guvernul a derulat 1.360 de controale similare și a efectuat peste 300 de arestări, în timp ce firmele vizate au fost obligate să plătească 100 de milioane de dolari restituiri de impozite și amenzi, potrivit ICE care nu a detaliat ce magazine au fost vizate.

"S-a creat multă panică printre oameni", a comentat Mariela Garcia, activistă din partea asociației de ajutoare a imigranților Sacred Heart Community Services din San Jose, citată de cotidianul local Mercury News, adăugând că "multe persoane au demisionat" de la locul de muncă din teama de a fi arestați.

O purtătoare de cuvânt a orașului Berkeley, unul dintre cele mai înverșunate împotriva administrației Trump, a informat că nu au fost observați agenți ai ICE pe teritoriul localității.

În ultimele zile, serviciile americane de imigrație au adoptat oficial o directivă care le permite polițiștilor lor să pătrundă direct în tribunalele din Statele Unite pentru a aresta persoanele ale căror acte nu sunt în regulă, în timp ce sălile de judecată erau considerate până în prezent ca "sanctuare" pentru a nu descuraja mărturiile în dosarele criminale.

Luna trecută, agenți ai ICE au desfășurat operațiuni foarte vizibile în peste 100 de magazine locale din vecinătatea lanțului 7-Eleven în toată țara pentru a-i descuraja pe managerii acestora să angajeze imigranți ilegali.

Președintele american, Donald Trump, a făcut din securitatea frontierelor și lupta împotriva migrației priorități în timpul campaniei prezidențiale din 2016. El a mai promis în repetate rânduri că va construi un zid la granița cu Mexicul.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău