Statele Unite vor desfășura exerciții navale cu India și Japonia

  • 03 Martie 2016 12:53
Statele Unite vor desfășura exerciții navale cu India și Japonia

India, SUA și Japonia vor desfășura în acest an exerciții navale în apele de la nord de statul Filipine, în apropiere de Marea Chinei de Sud, a transmis miercuri armata americană, informează Agerpres.

Anunțul vine la o zi după ce SUA au atras atenția Beijingului în legătură militarizarea din Marea Chinei de Sud, unde China are dispute teritoriale cu mai multe țări, spunând că vor exista consecințe.

Anul trecut, India și SUA și-au extins exercițiile navale anuale în Golful Bengal, cooptând și Japonia, după o pauză de opt ani, o decizia văzută ca un răspuns la implicarea tot mai mare a Chinei în regiune.

Amiralul Harry B. Harris, șeful Comandamentului american din Pacific, a spus că mai multe exerciții vor avea lor în nordul Mării Filipinelor și că la ele va participa și Japonia.

Libertatea pe mare este un drept fundamental al tuturor națiunilor, a declarat el la o conferință pe probleme de securitate la New Delhi, adăugând câteva critici discrete la adresa Chinei.

'În timp ce unele țări încearcă să intimideze țări mai mici, salut cu admirație exemplul oferit de India în rezolvarea pașnică a disputelor cu vecinii în apele Oceanului Indian', a spus el.

Întrebat despre aceste exerciții, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat: 'Sperăm că din cooperarea țărilor relevante vor avea de câștigat pacea și securitatea regionale, și nu vor fi afectate interesele terților'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău