Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, afirmă președintele Biden

  • 19 Septembrie 2022 08:38
Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, afirmă președintele Biden

Președintele american, Joe Biden, a afirmat că trupele americane vor apăra Taiwanul dacă insula este invadată de China, o declarație care ar urma să provoace din nou furia Beijingului, notează AFP, citată de Agerpres.

Întrebat dacă „americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, liderul american a răspuns la CBS: „Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent”.

Solicitat de AFP, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat, totuși, duminică seară că politica Statelor Unite cu privire la Taiwan „nu s-a schimbat”.

China consideră că Taiwanul, cu o populație de aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reușit să o unească cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez (1949).

În șapte decenii, armata comunistă nu a reușit niciodată să cucerească insula, care a rămas sub controlul Republicii Chineze – regimul care a condus cândva China continentală și în prezent conduce doar Taiwanul.

În interviul său, președintele Statelor Unite a mai subliniat că nu este pe cale „să încurajeze” insula să-și declare independența oficială. „Este decizia lor”, a declarat el.

Joe Biden a enervat deja Beijingul afirmând la sfârșitul lui mai că Statele Unite vor interveni militar pentru a sprijini Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste. Ulterior, el a făcut un pas înapoi, afirmându-și atașamentul față de „ambiguitatea strategică”.

Acest concept deliberat neclar, care guvernează politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii, constă pentru SUA în a urma principiul „unei singure Chine”, fără a recunoaște oficial Taiwanul, susținând în același timp militar insula fără a menționa dacă vor interveni sau nu militar pentru a o apăra în caz de invazie. Ceea ce a făcut posibilă menținerea unei anumite stabilități în regiune până în prezent.

Pe de altă parte, Washingtonul aplică o „politică a unei singure Chine”: Statele Unite recunosc oficial un singur guvern chinez, cel de la Beijing.

Dar, în același timp, se abțin să aprobe poziția Beijingului conform căreia Taiwanul este o parte inalienabilă a singurei Chine care va fi reunită într-o zi. Statele Unite consideră că depinde de Beijing și Taipei să găsească o soluție, dar se opun oricărei utilizări a forței pentru a schimba statu quo-ul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău