Statele Unite trimit în Europa cel mai puternic portavion. „Monstrul” transportă 90 de avioane de luptă și mii de militari

  • 02 Noiembrie 2022 12:14
Statele Unite trimit în Europa cel mai puternic portavion. „Monstrul” transportă 90 de avioane de luptă și mii de militari

Statele Unite ale Americii trimit în Europa cel mai nou și mai puternic portavion al marinei americane: USS Gerald R. Ford (CVN-78), arată adevarul.ro. Potrivit sursei citate, portavionul ar urma să ajungă în largul coastelor britanice până la jumătatea lunii noiembrie.

„Această misiune este o oportunitate de a avansa în continuare capacitățile operaționale ale USS Gerald R. Ford și de a demonstra avantajele pe care nava și grupul ei de luptă le aduc viitorului aviației navale în sprijinul aliaților și partenerilor noștri.(...) Acum, mai mult ca niciodată, este din ce în ce mai important pentru US Navy să își consolideze relațiile cu aliații și partenerii noștri, pe măsură ce contribuie la promovarea unei regiuni atlantice pașnice, stabile și fără conflicte“, a spus amiralul Greg Huffman, comandantul Carrier Strike Group (CSG) 12.

Potrivit US Navy, între navele care fac parte din grupul de luptă USS Gerald R. Ford se află crucișătorul purtător de rachete USS Normandy (CG 60), distrugătoarele din clasa Arleigh Burke USS Ramage (DDG 61), USS McFaul (DDG 74), USS Thomas Hudner (DDG 116), petrolierul USNS Joshua Humpreys (T-AO 188), nava de aprovizionare USNS Robert E. Peary (T-AKE 5) și cutter-ul United States Coast Guard USCGC Hamilton (WMSL 753).

USS Gerald R. Ford, care a costat în jur de 15 miliarde de dolari, a intrat recent în operarea US Navy și este un mic oraș în care își execută misiunile peste 4.500 de militari americani. Are o lungime de 337 de metri și este propulsat până la viteza de 56 de kilometri pe oră cu ajutorul a două reactoare nucleare.

Nava dispune de 25 de punți și, teoretic, are o rază de luptă nelimitată pentru o perioadă de 25 de ani. USS Gerald R. Ford este dotat cu mai multe sisteme radar, cu câteva lansatoare de rachete antiaeriene (RIM-162 ESSM sau RIM-116 RAM) și cu trei tunuri robotizate Phalanx CIWS, dar principala forță de lovire este constituită de cele aproximativ 90 de aeronave aflate la bord, scrie ziare.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău