Statele Unite trimit avioane F-22 în România
-
26 Aprilie 2016 09:28
Forțele Aeriene ale SUA au trimis luni două avioane F-22 Raptor în România, ca o demonstrație de forță pentru a descuraja intervenția Rusiei în Ucraina.
Avioanele de luptă au aterizat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în apropiere de portul de la Marea Neagră Constanța, în sud-estul României. O declarație a SUA arată că avioanele posedă senzori sofisticați care permit pilotului să urmărească, să identifice, să tragă și să ucidă amenințările înainte de a fi detectate.
De asemenea, avioanele de luptă au o capacitate semnificativă de a ataca ținte de suprafață. Separatiștii susținuți de Rusia luptă împotriva trupelor guvernamentale în Ucraina, din aprilie 2014, lăsând în urmă cel puțin 9.100 de morți. Conflictul a stârnit nervozitate în multe țări vecine din Europa Centrală și de Est, cu privire la intențiile Rusiei în regiune. Ambasadorul SUA, Hans G. Klemm, a declarat că SUA și România, membră a NATO din 2004, care are o populație de 19 milioane de locuitori, doresc să îmbunătățească „apărarea Europei, apărarea Alianței Nord-Atlantice, pentru a îmbunătăți securitatea în Europa de Sud-Est, ca urmare a agresiunii Rusiei, care a adus atât de multă instabilitate în această parte a lumii, în ultimii doi-trei ani”.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române, generalul Laurian Anastasof, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezența Rusiei în regiune. El a spus că, dacă un avion rusesc decolează de la o bază aeriană din Crimeea și zboară la 100 de kilometri dincolo de granițele Crimeei, „asta poate declanșa îngrijorarea Alianței (NATO)”. Anastasof a spus că, în cazul în care o aeronavă neidentificată se apropie la 32 de kilometri de spațiul aerian al României, procedura NATO” ne obligă să ridicăm avioanele, un scenariu care a avut loc deja de patru ori în acest an”. El a spus că niciun avion rusesc nu a ajuns în apropierea spațiului aerian al României. Avioanele de luptă ale SUA, care au sosit din Marea Britanie, vor părăsi România tot luni. Ele participă la Operațiunea Atlantic Resolve, un angajament al SUA față de securitatea colectivă a NATO și stabilitatea regională.