Statele Unite sfidează direct China și invită Taiwanul la Summit-ul pentru Democrație

  • 24 Noiembrie 2021 10:28
Statele Unite sfidează direct China și invită Taiwanul la Summit-ul pentru Democrație

Administrația Biden a invitat Taiwanul la Summit-ul său pentru Democrație de luna viitoare, conform unei liste a participanților, relatează Reuters. O mișcare care cel mai probabil îi va aduce furia Chinei și care vine să sfideze direct retorica recentă a regimului de la Beijing, care consideră că insula face parte din teritoriul său.

Pe listă se află 110 participanți care vor fi invitați de Departamantul de Stat. Evenimentul va avea loc virtual între 9 și 10 decembrie și are ca scop prevenirea alunecării în autoritarism a democrațiilor (n. red., eng. – democratic backsliding) și a erodării drepturilor și libertăților, scrie digi24.ro.

Invitația pentru Taiwan vine în contextul în care China și-a accentuat retorica dar și presiunea față de unele țări în ce privește relația cu insula guvernată democratic. China consideră că Taiwanul este o provincie a sa și refuză să accepte ca alte țări să aibă relații diplomatice cu acesta.

Deși Biden a reafirmat susținerea sa pentru politica „O singură China” prin care este recunoscută legitimitatea guvernului de la Beijing în dauna celui de la Taipei, el a mai spus și că se „opune ferm eforturilor unilateral de a schimba starea de fapt actuală, de a submina pacea și stabilitatea în regiune”.

La rândul său, Xi Jinping a spus că cei din Taiwan care își doresc independența și susținătorii lor din Statele Unite „se joacă cu focul”. Taiwanul este, totuși, independent de facto, iar de jure guvernul insulei încă se revendică de la vechea republică chineză rezultată după prăbușirea monarhiei Qing din 1911-12.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

Republica China, fondată după abolirea monarhiei și prăbușirea dinastiei Qing după Revoluția Xinhai din 1911, și-a continuat existența în Taiwan și, o lungă vreme, până la începutul anilor '70, a fost recunoscută ca guvern legitim al întregii Chine de majoritatea comunității internaționale.

Cine mai participă la Summit-ul pentru Democrație

Unele organizații pentru drepturile omului pun la îndoială posibilitatea ca unii dintre liderii invitați la acest summit, acuzați că au tendințe autoritare, să fie influențați să acționeze în vederea redemocratizării.

Din Asia, vor participa aliații tradiționali ai SUA, precum Japonia sau Coreea de Sud, democrații consolidate. Țări precum Thailanda sau Vietnamul nu au fost invitate. Alți absenți notabili sunt Egiptul și Turcia.

Din Orientul Mijlociu, reprezentarea va fi slabă, invitați fiind doar Israelul și Irakul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău