Statele Unite pregătesc noi sancțiuni pentru a împiedica construirea gazoductului Nord Stream 2

  • 24 Decembrie 2020 12:40
Statele Unite pregătesc noi sancțiuni pentru a împiedica construirea gazoductului Nord Stream 2

Statele Unite cer companiilor private și aliaților europeni să oprească activitățile care ar putea ajuta la construirea gazoductului Nord Stream 2 și pregătesc sancțiuni mai extinse asupra proiectului rusesc în următoarele săptămâni, au declarat pentru Reuters surse din cadrul administrației Trump, care au dorit să-și păstreze anonimatul, sursa Agerpres.

Actuala administrație este pregătită de o nouă rundă de sancțiuni, care ar urma să fie supuse spre aprobare Congresului SUA "în scurt timp". Aceste sancțiuni ar reprezenta pentru proiect o lovitură fatală, susțin sursele.

Acestea avertizează: "Vor veni din ce în ce mai multe sancțiuni, iar acum pregătim lovitura decisivă".

Alte surse spun că sancțiunile SUA au majorat deja cu un miliard de dolari costurile proiectului.

Această dispută nu se va domoli după ce noul președinte Joe Biden va prelua puterea în 20 ianuarie, susțin diplomații străini, presiunile SUA asupra Nord Stream 2 fiind sprijinite de atât de parlamentarii din Partidul Democrat cât și de cei din Partidul Republican.

În 2016, Biden a descris gazoductul "ca o afacere proastă" pentru Europa, iar marți a promis că va răspunde atacurilor cibernetice pe scară largă atribuite Rusiei.

Consorțiul care dezvoltă proiectul Nord Stream 2 ar urma să înceapă amplasarea conductelor în apele teritoriale daneze, după ce construcția a fost suspendată timp de un an, a informat miercuri Autoritatea de reglementare maritimă din Danemarca.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizați, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancționa companiile angajate în acest proiect. Imediat, principalul subcontractor al consorțiului Nord Stream 2 AG, firma elvețiano-olandeză Allseas, a suspendat activitățile care vizau amplasarea de conducte.

Autoritatea de reglementare maritimă din Danemarca a emis o notificare privind lucrările la gazoductul Nord Stream 2 desfășurate în Marea Baltică din 15 ianuarie, conform unei informații apărută pe site-ul Autorității în 22 decembrie. Întrebat de implicațiile anunțului, un purtător de cuvânt al consorțiului care dezvoltă proiectul Nord Stream 2 a precizat: "Nu suntem în măsură să dăm publicității detalii privind activitățile de construcție".

Nava Fortuna va amplasa conductele și va fi asistată de vasele Baltic Explorer și Murman, precum și de alte vapoare care se ocupă de aprovizionare. În prezent, nava Fortuna amplasează o secțiune de 2,9 kilometri de conductă în zona economică exclusivă a Germaniei.

SUA și mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susținând că acesta va crește dependența Europei de gazele naturale rusești și va lipsi țările de tranzit, precum Polonia și Ucraina, de un instrument important de presiune în relația cu Moscova.

De asemenea, Statele Unite, care dispun în prezent de rezerve importante de gaze naturale ca urmare a exploatării petrolului de șist, vor să își majoreze exporturile de energie, inclusiv spre Germania, țară a cărei industrie este puternic dependentă de importurile de energie din Rusia, susțin analiștii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău