Statele Unite lovesc SI cu un lansator de rachete mobil amplasat în Turcia

  • 04 Septembrie 2016 17:21
Statele Unite lovesc SI cu un lansator de rachete mobil amplasat în Turcia

Forțele americane au lovit ținte ale grupării Stat Islamic (SI) în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, cu un sistem de lansator de rachete mobil "recent amplasat" pe teritoriul turc, au informat sâmbătă responsabili americani, citați de AFP.

Dispozitivul lansator de rachete cu înaltă mobilitate (HIMARS) al armatei americane a vizat și atins vineri o unitate tactică și o clădire aparținând SI, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului central al Statelor Unite (CENTCOM), maiorul Josh Jacques.

Emisarul președintelui Barack Obama în lupta împotriva SI, Brett McGurk, a afirmat că armat americană i-a lovit pe jihadiști cu un sistem "recent amplasat".

Detașamentul, care permite Statelor Unite să lovească o țintă "cu un înalt grad de precizie și o rază de acțiune semnificativ mai mare", a fost amplasat în Turcia în sprijinul coaliției internaționale conduse de SUA, a precizat purtătorul de cuvânt.

"HIMARS este remarcabil în capacitatea sa de a reduce potențialele pierderi colaterale când atinge o țintă cu un unghi ridicat, are o undă de șoc relativ slabă în comparație cu rezultatul obținut și funcționează pe orice fel de vreme", a adăugat maiorul.

Ambasada SUA la Ankara a menționat pe Twitter că este vorba despre o "nouă etapă în cooperarea turco-americană în lupta împotriva SI".

Sistemul HIMARS a mai fost utilizat în cursul unor operațiuni din Irak și Afganistan.

"Loviturile cu precizie efectuate de HIMARS sunt similare loviturilor aeriene (...) ale coaliției. HIMARS este un instrument suplimentar și implică artileria americană care operează pe teritoriul unui aliat al NATO", a mai afirmat maiorul Josh Jacques.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
9 °C
cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,1 m/s
Sun
14 °C
Mon
17 °C
Tue
15 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 22 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5200 -0.0000
USD 17.6396 -0.0000
RON 4.1166 -0.0000
UAH 0.7178 -0.0000
RUB 0.2751 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău