Statele Unite încurajează țările NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare

  • 08 Noiembrie 2016 13:58
Statele Unite încurajează țările NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat marți, la Timișoara, că Statele Unite ale Americii, ca membru NATO, depășesc contribuția de 2% alocată pentru cheltuielile de apărare, România va depăși și ea acest prag din 2017, iar Washingtonul încurajează și ceilalți membri ai Alianței să facă același lucru.

Diplomatul a răspuns unei întrebări a presei despre poziția lui Donald Trump, care a declarat că dacă va ajunge președinte al SUA, va condiționa angajamentul SUA față de apărarea aliaților din NATO de respectarea de către aceste țări a alocării a cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

''Într-adevăr, (Donald Trump, n.r.) a spus acest lucru, iar declarația lui trebuie luată ca atare. Drept răspuns, președintele Obama a subliniat importanța NATO, importanța Alianței pentru membri și pentru relația trans-atlantică. Una dintre deciziile luate la Summitul NATO din Țara Galilor a fost ca toate țările membre să aloce cel puțin 2% din PIB pentru Apărare. SUA depășesc deja acest procent, sunt una dintre cele trei sau patru țări care fac acest lucru, România va depăși și ea acest prag în 2017 și încurajăm în continuare și celelalte țări să facă același lucru'', a afirmat ambasadorul SUA în România.

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a condiționat angajamentul SUA față de apărarea aliaților din NATO de sporirea cheltuielilor militare ale acestora, având în vedere că în prezent, în afară de SUA, numai câteva state membre ale Alianței alocă apărării cel puțin 2% din PIB.

Într-un interviu acordat în luna iulie publicației The New York Times, la o întrebare legată de acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni "și-au îndeplinit obligațiile față de noi".

În plus, candidatul republican la președinția SUA a reafirmat că aliații din NATO trebuie să-și sporească bugetele destinate apărării și să nu mai conteze pe 'generozitatea' americană la acest capitol. ''Îmi doresc să pot continua să respect alianțele încheiate, dar pentru aceasta aliații trebuie să înceteze să profite de generozitatea pe care Statele Unite nu și-o mai pot permite'', a indicat Trump.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău