Statele Unite ies oficial din Pactul Global pentru Mediu, pe fondul incertitudinii în urma alegerilor

  • 04 Noiembrie 2020 09:00
Statele Unite ies oficial din Pactul Global pentru Mediu, pe fondul incertitudinii în urma alegerilor

Statele Unite au ieșit oficial miercuri din Acordul de la Paris, respectând o promisiune de mai mulți ani a președintelui republican Donald Trump de a retrage al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume din Pactul Global pentru Mediu de luptă împotriva schimbărilor climatice, notează Reuters, preluat de Agerpres.

Dar rezultatul confruntării electorale strânse din Statele Unite va determina pentru cât timp, notează sursa citată. Rivalul democrat al lui Trump, Joe Biden, a promis că se va alătura din nou acordului dacă va fi ales.

"Retragerea SUA va lăsa un decalaj în regimul nostru și în eforturile globale pentru a atinge obiectivele și ambițiile Acordului de la Paris", a declarat Patricia Espinosa, secretar executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC).

Statele Unite rămân în continuare parte a UNFCCC. Espinosa a spus că organismul va fi "gata să asiste Statele Unite în orice efort pentru a se alătura din nou Acordului de la Paris".

Trump și-a anunțat prima dată intenția de a retrage Statele Unite din pact în iunie 2017, susținând că acesta ar submina economia americană. Dar el nu a putut să facă acest lucru oficial până acum din cauza cerințelor acordului.

Această plecare face din Statele Unite singura țară din 197 de semnatari care se retrage din acord, încheiat în 2015. Casa Albă, în timpul mandatului lui Barack Obama, se angajase să reducă emisiile Statelor Unite cu 26-28% până în 2025 față de nivelurile din 2005, în cadrul acordului.

În linii mari, Biden este așteptat să urmărească aceste obiective dacă va fi ales. El a promis că va atinge emisii zero nete până în 2050 în conformitate cu un plan de 2 miliarde de dolari pentru transformarea economiei.

Potrivit Grupului Rhodium, sub un al doilea mandat al administrației Trump, se așteaptă ca emisiile SUA să crească cu peste 30% până în 2035 de la nivelurile din 2019.

Majoritatea oamenilor de știință cred că lumea trebuie să reducă puternic și rapid emisiile pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale încălzirii globale. China, Japonia, Coreea de Sud și Uniunea Europeană și-au intensificat recent obiectivele de reducere a emisiilor de carbon. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău