Statele Unite execută încă un condamnat în 2020

  • 12 Decembrie 2020 12:09
Statele Unite execută încă un condamnat în 2020

Autoritățile federale americane au procedat vineri la cea de-a doua și ultima execuție din 2020, cea a lui Alfred Bourgeois, un afro-american condamnat pentru uciderea fiicei sale de 2 ani, relatează sâmbătă France Presse, preluat de AGERPRES.

Acest fost șofer de camion în vârstă de 55 de ani a primit o injecție letală în penitenciarul Terre-Haute din Indiana, unde un alt condamnat federal, Brandon Bernard, a fost executat cu o zi înainte.

După un test de paternitate, el a fost de acord să-și ia fetița în camion pentru o parte din vara anului 2002, dar a supus-o la multe abuzuri. În cele din urmă, el i-a spart craniul de parbriz.

Întrucât crima a avut loc la o bază militară unde efectua o livrare, el a fost judecat de un tribunal federal și condamnat în 2004 la pedeapsa capitală.

Într-un comunicat, familia fetiței a declarat că "nu ar fi trebuit să dureze 18 ani pentru a ne face dreptate".

Din 2004, el a rămas condamnat la moarte în timp ce Statele Unite nu au mai efectuat nicio execuție federală din 2003, mai ales din cauza discuțiilor privind legalitatea substanțelor utilizate în injecții.

În iulie, în plină pandemie de COVID-19, administrația lui Donald Trump a revenit însă la practică, deși statele și-au amânat execuțiile pentru a nu expune la virus personalul penitenciarelor sau martorii.

Șapte execuții federale au avut loc înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Democratul Joe Biden, care a promis că va colabora cu Congresul pentru a pune capăt definitiv execuțiilor federale, a câștigat acest scrutin - ceea ce republicanul refuză să recunoască - și va prelua funcția pe 20 ianuarie.

În mod tradițional, președinții care își încheie mandatul opresc execuțiile în perioada interimară, dar ministrul justiției Bill Barr a anunțat șase noi execuții între noiembrie și ianuarie, dintre care cea a lui Alfred Bourgeois.

Avocații săi au cerut Curții Supreme a Statelor Unite să-i acorde o amânare pe motiv că suferă de întârziere mintală severă.

Statele Unite au executat 17 condamnați de la începutul anului, un minim istoric cauzat de o pauză respectată în state. În schimb, pentru guvernul federal, această a zecea execuție este un record de peste un secol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău