Statele Unite | Casa Albă știa dinaintea numirii lui Michael Flynn că acesta era vizat de o anchetă (The New York Times)
-
18 Mai 2017 12:28
Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, dezvăluise echipei președintelui ales că face obiectul unei anchete federale, dar acest fapt nu a împiedicat numirea sa în funcție în noua administrație de la Washington, a relatat miercuri seara publicația The New York Times, citată de AFP.
Citând două surse apropiate dosarului, cotidianul american dă asigurări că generalul Flynn comunicase despre respectiva anchetă la 4 ianuarie lui Don McGahn, jurist-șef al echipei prezidențiale de tranziție, înainte de a fi numit într-un post foarte sensibil, scrie Agerpres.
Michael Flynn a fost constrâns să demisioneze la 13 februarie, la mai puțin de o lună după învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte la 20 ianuarie, pentru că nu dezvăluise convorbirile sale telefonice cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak. El se află în centrul unei anchete FBI cu privire la presupusul amestec al Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016.
Potrivit Casei Albe, Flynn a fost concediat pentru că l-a mințit pe vicepreședintele Mike Pence cu privire la conținutul exact al unei convorbiri telefonice purtate în decembrie cu ambasadorul rus. Flynn evocase în acea convorbire subiectul foarte sensibil al sancțiunilor americane împotriva Moscovei, impuse la sfârșitul anului 2016 de către fostul președinte Barack Obama ca represalii la atacurile informatice ruse împotriva Partidului Democrat.
Conform mass-media americane, Donald Trump a încercat să obțină, fără succes, de la șeful FBI James Comey închiderea anchetei ce îl viza pe Flynn. Comey, destituit de Trump la 9 mai, a relatat această conversație într-o notă scrisă, citată de The New York Times.
Casa Albă neagă însă categoric această versiune privind desfășurarea evenimentelor, ceea ce ar putea constitui o posibilă obstrucționare a justiției.
Flynn, general în rezervă, a fost sub președinția lui Barack Obama constrâns să se retragă de la conducerea Serviciului de informații militare (DIA, Defense Intelligence Agency) la doi ani de la numirea sa, în 2012, pe fondul unor neînțelegeri interne.
Barack Obama îi recomandase lui Donald Trump să nu-l desemneze pe Michael Flynn din cauza 'comportamentului său ca șef al DIA', a declarat la începutul lunii mai pentru AFP un responsabil al fostei administrații de la Washington.