Statele Unite autorizează primul medicament pe bază de canabis pentru tratamentul epilepsiei

  • 26 Iunie 2018 15:35
Statele Unite autorizează primul medicament pe bază de canabis pentru tratamentul epilepsiei

Un tratament pentru epilepsie produs de compania farmaceutică GW Pharmaceuticals Plc a fost autorizat de agenția guvernamentală americană Food and Drug Administration (FDA), devenind primul medicament pe bază de canabis care a obținut aprobare în Statele Unite, informează Reuters.

Aprobarea va permite folosirea medicamentului în tratamentul pacienților cu vârsta de peste doi ani diagnosticați cu sindromul Dravet sau sindromul Lennox-Gastaut, forme rare de epilepsie la copii, rezistente la tratament.

Medicamentul Epidiolex este derivat din canabidiol (CBD), una dintre sutele de molecule din planta de marijuana, și conține mai puțin de 0,1% tetrahidrocanabinol (THC), componentul psihoactiv responsabil pentru senzația de euforie.

Deși THC poate provoca paranoia, anxietate și halucinații, CBD are efecte opuse și a fost menționată de oamenii de știință ca tratament potențial pentru probleme din domeniul sănătății mintale.

''Această autorizare este o reamintire a faptului că progresul programelor de dezvoltare care evaluează în mod corect componentele active conținute de marijuana poate conduce la descoperirea unor tratamente importante'', spune membrul EDA Scott Gottlieb.

Comercializarea Epidiolex va putea avea loc însă după ce Departamentul de Combatere a Drogurilor (DEA) - potrivit căruia marijuana este clasificată, alături de heroină, în categoria substanțelor periculoase, fără proprietăți medicale - va reevalua și reclasifica substanța în categoria celor cu proprietăți medicale.

În urma autorizației obținute luni, Epidiolex va deveni primul medicament pe bază de canabis, procurat pe rețetă, aprobat în Statele Unite. În trecut însă, au mai fost autorizate medicamente care conțineau o versiune sintetică a moleculelor derivate din marijuana.

În 1985, FDA a aprobat Marinol, care conținea o variantă sintetică a THC-ului, pentru stimularea apetitului la pacienții cu SIDA.

Potrivit statisticilor, În Statele Unite sunt aproape 18.500 de pacienți diagnosticați cu sindromul Lennox-Gastaut și 20.000 cu sindromul Dravet.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău