Statele Unite au dezmințit neoficial blocarea unor ajutoare pentru refugiații palestinieni

  • 06 Ianuarie 2018 09:20
Statele Unite au dezmințit neoficial blocarea unor ajutoare pentru refugiații palestinieni

Statele Unite au dezmințit neoficial, vineri, o știre potrivit căreia au blocat fonduri de 125 de milioane de dolari pentru UNRWA, agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni, informează Reuters.

Știrea fusese difuzată de site-ul Axios, preluat de Reuters, citând trei surse diplomatice occidentale a căror identitate nu este dezvăluită. Tot sub rezerva anonimatului, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a susținut că nu s-a luat încă nicio decizie privind finanțarea UNRWA.

Fondurile respective reprezintă o treime din donația anuală a SUA pentru UNRWA și ar fi trebuit vărsate la 1 ianuarie. Potrivit Axios, finanțarea a fost înghețată până când administrația președintelui Donald Trump va încheia revizuirea ajutoarelor americane pentru Autoritatea Palestiniană. Sursa Reuters din cadrul Departamentului de Stat a declarat însă că "doar fiindcă banii erau așteptați pe întâi (ianuarie) și nu au fost primiți la timp nu înseamnă că au fost suspendați sau anulați. Deliberările sunt în curs și avem până la jumătatea lui ianuarie să luăm o decizie finală".

Chris Gunness, purtător de cuvânt al UNRWA, a declarat că agenția nu a fost informată direct despre nicio decizie a administrației americane.

Într-un mesaj în rețeaua Twitter, președintele SUA, Donald Trump, a scris marți: "Plătim SUTE DE MILIOANE DE DOLARI pe an și nu primim nicio apreciere și niciun respect. Nu vor nici măcar să negocieze un tratat de pace cu Israelul, de care era nevoie demult... dacă palestinienii nu mai vor să discute despre pace, de ce să mai facem orice astfel de plăți uriașe către ei?".

Statele Unite sunt cel mai mare donator pentru UNRWA și s-au angajat în 2016 la plata a 370 de milioane de dolari, arată site-ul de internet al agenției ONU pentru palestinieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău