Statele Unite au aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei, în valoare de 323 de milioane de dolari

  • 29 Noiembrie 2022 10:30
Statele Unite au aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei, în valoare de 323 de milioane de dolari

Statele Unite au aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei, în valoare de 323 de milioane de dolari, a anunțat Departamentul de Stat, în contextul în care această țară în mod tradițional nealiniată militar se pregătește să adere la NATO, relatează G4Media.

Finlanda vrea să cumpere 40 de rachete tactice și 48 de bombe ghidate planoare, pentru a-și echipa flota aeriană de vânătoare.

Tranzacția cu material sensibil este necesar să fie aprobată mai întâi de către Guvernul american, a precizat luni,  28 noiembrie, într-un comunicat, Departamentul de Stat american.

Racheta de tip AIM 9X Block II, denumită ”Sidewinder”, este o rachetă de tip aer-aer cu rază scurtă de acțiune, ghidată prin infraroșu, produsă de către Raytheon.

AGM-154 JSOW (”Joint standoff weapon”) este o bombă ghidată care planează de precizie, cu rază medie de acțiune, care permite tiruri la distanță de securitate (”standoff”) și este fabricată tot de Raytheon.

În primăvara acestui an, Finlanda și Suedia au depus  cereri de aderare la NATO. Deocamdată, doar Ungaria și Turcia n-au aprobat în parlamentele sale această decizie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Sun
-2
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-2
Arhivă Radio Chișinău