Statele Unite acuză Rusia că îi intimidează și hărțuiește diplomații

  • 28 Iunie 2016 16:09
Statele Unite acuză Rusia că îi intimidează și hărțuiește diplomații

Statele Unite au acuzat Rusia că duce o campanie de hărțuire și intimidare contra diplomaților americani și familiilor lor la Moscova, a anunțat Departamentul de Stat al SUA, citat marți de France Presse.

Secretarul de stat John Kerry a evocat deja acest subiect cu președintele rus Vladimir Putin în luna martie, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau.

''În ultimii ani, hărțuirea și supravegherea personalului nostru diplomatic de la Moscova de către personalul de securitate și polițiști locali au sporit considerabil'', a declarat ea, într-o conferință de presă desfășurată luni.

Elizabeth Trudeau a fost întrebată în legătură cu un articol publicat luni de The Washington Post, potrivit căruia serviciile ruse au efectuat filaje ''puțin discrete'' asupra diplomaților americani și familiilor lor. Cotidianul american a citat oficiali conform cărora agenți ruși de informații au pătruns în reședința de la Moscova a atașatului american pentru apărare și i-au omorât câinele.

''Observăm o creștere (a acestor acte de intimidare și hărțuire, n.r.) și luăm în serios această situație'', a adăugat reprezentanta diplomației americane.

La rândul său, Moscova a acuzat SUA de hărțuirea jurnaliștilor ruși și a precizat că adoptă contramăsuri.

''Am constatat recent o creștere semnificativă a presiunii asupra ambasadei Rusiei și consulatelor generale ale țării noastre în Statele Unite'', a afirmat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenția de presă rusă TASS.

Elizabeth Trudeau a respins însă aceste acuzații, pe care le-a calificat drept nefondate.

Potrivit unor reprezentanți ai Departamentului de Stat, citați de The Washington Post, acțiunile de hărțuire din partea Rusiei s-au intensificat după izbucnirea crizei din estul Ucrainei, în 2014, ceea ce a dus la adoptarea de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, ca urmare a suspiciunilor potrivit cărora Moscova s-a implicat în conflictul ucrainean.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău