Statele UE nu au ajuns la un acord pentru un embargo petrolier asupra Rusiei. Cel puțin patru țări se opun propunerii Comisiei Europene

  • 04 Mai 2022 16:47
Statele UE nu au ajuns la un acord pentru un embargo petrolier asupra Rusiei. Cel puțin patru țări se opun propunerii Comisiei Europene

Reprezentanții statelor UE nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la un embargo asupra petrolului și produselor petroliere importate din Rusia, o nouă întâlnire urmând să se desfășoare joi, potrivit unor surse citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia se numără printre țările care au manifestat obiecții. Conform unui document al Comisiei Europene consultat de agenția EFE, Comisia Europeană a propus excepții pentru Ungaria și Slovacia, astfel încât acestea să aplice embargoul cu un an întârziere față de celelalte state membre.

Slovacia a cerut însă o perioadă de exceptare de trei ani, în timp ce Ungaria a anunțat că nu sprijină propunerea Comisiei Europene în forma actuală, întrucât aceasta i-ar afecta grav securitatea energetică. Ungaria ar putea susține măsurile propuse numai dacă petrolul importat din Rusia prin conducte va fi exceptat de la sancțiuni, a precizat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Bulgaria a anunțat la rândul ei că va cere Comisiei Europene excepții în aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc. Vicepremierul bulgar Assen Vassilev a declarat că din punct de vedere tehnologic Bulgaria s-ar putea descurca fără petrolul rusesc, dar un asemenea embargo va avea ca efect creșterea semnificativă a prețurilor combustibililor.

Republica Cehă a transmis că, la fel ca Slovacia, va cere o perioadă de exceptare, de 2-3 ani, pentru ca în acest timp să-și poată crește capacitatea de transport a conductelor petroliere.

În noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Comisia Europeană a propus miercuri un embargo asupra petrolului rusesc care să intre în vigoare după șase luni și un embargo asupra produselor petroliere care să intre în vigoare de pe 31 decembrie 2022.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că țara sa este de acord cu aceste propuneri, atenționând totuși că un asemenea embargo ar putea antrena dificultăți de aprovizionare cu combustibili și creșterea prețurilor acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău