Statele UE au ajuns la un consens privind certificatul de vaccinare

  • 14 Aprilie 2021 16:25
Statele UE au ajuns la un consens privind certificatul de vaccinare

Țările Uniunii Europene (UE) au ajuns miercuri la o poziție comună pentru a demara negocierile în Parlamentul European asupra certificatului de vaccinare, pentru a putea deveni operativ vara aceasta, dar care nu va fi un pașaport care să garanteze mobilitatea, potrivit unui document la care a a avut acces agenția EFE, potrivit Agerpres.

"În mai puțin de o lună Consiliul a ajuns la o poziție comună pentru negocierile din Parlament", a anunțat președinția portugheză a UE, după reuniunea ambasadorilor Celor 27 în fața instituțiilor desfășurată miercuri dimineață.

Însă certificatul european de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pe care îl pregătesc instituțiile Uniunii Europene, cu scopul ca acesta să devină operațional din luna iunie, nu va fi un pașaport care să permită automat cetățenilor să-și recupereze libertatea de mișcare în UE.

"Pentru a evidenția principiul nediscriminării, în special față de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deținerea unui 'Certificat Verde Digital' nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulație", se arată în textul aprobat de statele membre la care a avut acces EFE.

Această reglementare aprobată de Consiliu - o idee lansată de Grecia la începutul anului pentru a reactiva sectorul turistic vara aceasta - se bazează pe propunerea Comisiei Europene și depinde acum de negocierile din Parlamentul European și ar intra în vigoare după șase săptămâni de la adoptare, altfel spus în iunie.

Certificatul, potrivit textului provizoriu, va fi gratuit, în format electronic sau pe hârtie și va fi disponibil în engleză și în limba oficială a țării emitente. Certificatul va avea "o perioadă de aplicare de 12 luni și va depinde de un raport al Comisiei după cel târziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum și de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obișnuită".

Documentul va cuprinde informații referitoare la faptul dacă deținătorul s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a dezvoltat anticorpi după ce a trecut prin boală, sau dacă are un test PCR negativ - fiind una dintre cerințele cele mai solicitate în ultimele luni călătorilor - și va include doar vaccinurile care au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Cu o mențiune specială pentru Irlanda, având în vedere frontiera virtuală cu Irlanda de Nord și instabilitatea cu care se confruntă această regiune după Brexit, textul prevede ca statele membre să poată "accepta reciproc certificate eliberate conaționalilor din terțe țări pe bază de reciprocitate".

Este de asemenea specificat faptul că trebuie avută în vedere situația specială a lucrătorilor transfrontalieri.

Dincolo de aceste dispoziții tehnice, propunerea dă clar de înțeles că, deși certificatul pretinde să "faciliteze mobilitatea între țări", documentul nu este un pașaport.

Se amintește totodată că statele membre pot să restricționeze din motive sanitare mobilitatea cetățenilor, una dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE și că "orice măsură care se adoptă nu poate fi extinsă dincolo de ceea ce este strict necesar pentru a salvgarda sănătatea publică".A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău