Statele baltice vor construi o „linie de apărare'' comună la granița lor cu Rusia și Belarus

  • 19 Ianuarie 19:00
Statele baltice vor construi o „linie de apărare'' comună la granița lor cu Rusia și Belarus

Cele trei țări baltice - Estonia, Letonia și Lituania - au convenit vineri să construiască „o linie de apărare" comună la granița lor cu Rusia și Belarus pentru a contracara eventuale amenințări militare, în contextul invaziei ruse în Ucraina, au anunțat Ministerele Apărării eston și leton, relatează AFP, citat de Agerpres.

Miniștrii apărării din regiunea baltică au semnat un acord conform căruia "Estonia, Letonia și Lituania vor construi în următorii ani instalații defensive anti-mobilitate pentru a descuraja și, dacă este necesar, pentru a se apăra împotriva amenințărilor militare", potrivit unui comunicat al ministerului eston.

Textul precizează că este vorba de instalații defensive desfășurate "la granițele cu Rusia și Belarus".

Într-un mesaj pe rețeaua X, ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat că va fi vorba despre o "linie de apărare baltică pentru a apăra flancul estic al NATO și a-i priva pe adversarii noștri de libertatea de mișcare".

Potrivit omologul său eston, Hanno Pevkur, necesitatea de a realiza acest proiect comun "decurge din situația actuală de securitate".

"Războiul condus de Rusia în Ucraina a arătat că, pe lângă echipamente, muniție și oameni, sunt necesare și instalații fizice defensive la graniță", a spus Pevkur, citat în comunicat.

Fără a preciza despre ce fel de instalații este vorba, comunicatul indică faptul că "elementele de pe teren (vor sprijini) activitățile unităților de apărare (...) pentru a opri trupele agresorului dacă este cazul".

Aceste elemente vor fi "poziționate pe teren ținând cont de rezultatele analizei intențiilor inamicului, a mediului și a planului de apărare", potrivit textului.

Țările baltice se numără printre cei mai fermi aliați ai Kievului împotriva Moscovei încă din prima zi a atacului rus asupra Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău