Statele baltice strâng rândurile pentru apărare împotriva Rusiei

  • 25 Mai 2021 19:18
Statele baltice strâng rândurile pentru apărare împotriva Rusiei

Estonia, Letonia și Lituania au semnat o cooperare în domeniul apărării și iau în calcul achiziționarea unui sistem lansator de rachete pentru apărarea comună, în contextul amenințării venite din Rusia.

Anunțul vine după o întâlnire a celor trei miniștri ai Apărării din Estonia, Letonia și Lituania, care a avut loc în Siauliai, Lituania, în scopul pregătirii pentru summitul NATO din 14 iunie, de la Bruxelles, transmite Defenseromania.ro.

”Am discutat cu colegii baltici despre așteptările pe care le avem de la următorul summit NATO”, a declarat Kalle Laanet, ministrul estonian al Apărării. ”Credem că NATO trebuie să trimită un semnal clar și puternic cu privire la amenințarea rusă și să facă din apărarea colectivă cel mai important obiectiv al Alianței în următorul deceniu”, a continuat acesta.

Cele trei state baltice vorbesc de ceva vreme despre achiziționarea comună de armament. Acum, liderii celor trei țări au decis inițierea eforturilor preliminare privind sistemul lansator multiplu de rachete, care ar putea intra în uz prin 2025.

”Am subliniat anterior că această cooperare în domeniul dezvoltării capabilității între Estonia, Letonia și Lituania are un potențial extraordinar și un rol esențial în consolidarea securității din regiune”, a transmis Laanet.

Cei trei miniștri ai Apărării au subliniat că apărarea aeriană este o capabilitate vitală pe care doresc să o consolideze în linie cu NATO. De altfel, cele trei state au insistat de mai mulți ani ca NATO să extindă programul de poliție aeriană în regiune, dintr-o perspectivă mai complexă, împotriva tuturor amenințărilor aeriene.

Cele trei guverne au salutat ”consultările” dintre Statele Unite și aliați cu privire la revizuirea continuă a forței globale a Pentagonului, subliniind că trupele americane de pe flancul estic al NATO reprezintă ”unul dintre principalele și cele mai viabile mijloace de apărare împotriva Rusiei agresive.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău