Starea de urgență, prelungită pentru a șasea oară în Spania, deși epidemia a intrat în declin în țară

  • 31 Mai 2020 17:45
Starea de urgență, prelungită pentru a șasea oară în Spania, deși epidemia a intrat în declin în țară

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că va cere parlamentului să prelungească cu încă două săptămâni starea de urgență instituită pentru a limita răspândirea noului coronavirus, până la 21 iunie, urmând să ridice apoi restricțiile de deplasare, a relatat publicația El Pais, citată de Reuters și Agerpres.

Sanchez a făcut acest anunț în timpul unei videoconferințe cu guvernatorii regionali, precizând că aceasta ar fi ultima prelungire de termen, dată fiind ameliorarea situației sanitare.

În pofida opoziției de dreapta care se declară împotriva prelungirii izolării și a manifestațiilor desfășurate în acest sens în toată țară, Sanchez a încheiat un acord cu partidul separatist catalan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ceea ce ar trebui să-i garanteze câștig de cauză guvernului său minoritar la votul în parlament.

ERC, care dispune de 13 de deputați, a reafirmat sâmbătă că se va abține de la vot, conform unui înalt responsabil al acestui partid, ceea ce ar permite guvernului de stânga să treacă moțiunea. ERC a declarat că se va abține de la vot cu „condiția că aceasta să fie ultima prelungire a stării de alertă”.

La jumătatea lunii mai, Sanchez încercase să prelungească această măsură de excepție timp de o lună până la sfârșitul lunii iunie, dar trebuise să-și reducă pretențiile la două săptămâni pentru a-și asigura de această dată sprijinul unui partid liberal în parlament.

Spania, una din țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, a impus la 14 martie starea de urgență care a implicat o izolare strictă în virtutea căreia oamenii nu puteau ieși din case decât pentru a cumpăra produse alimentare, pentru asistență medicală sau a se deplasa la serviciu, în cazurile în care munca de la distanță nu a fost posibilă. Unele restricții au fost, însă, relaxate treptat.

Spania nu a mai raportat decât patru noi decese sâmbătă, număr care a ridicat bilanțul la 27.125 de morți de la începutul pandemiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău