Starea de urgență la frontiera polono-belarusă s-ar putea prelungi din cauza afluxului de migranți

  • 27 Septembrie 2021 17:29
Starea de urgență la frontiera polono-belarusă s-ar putea prelungi din cauza afluxului de migranți

Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a recomandat luni prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență la frontiera polono-belarusă, afirmând că mulți migranți care o străbat ar avea legături cu 'grupări radicale sau criminale', relatează AFP.

Potrivit Ministerului de Interne, 9.400 de persoane au încercat să treacă frontiera în mod ilegal în lunile august și septembrie, dintre care 8.200 au fost respinse, în timp ce 1.200 au fost arestate.

Organizațiile neguvernamentale poloneze trag un semnal de alarmă asupra unei crize umanitare la această frontieră estică a UE, unde șase persoane au decedat deja de frig, foame și epuizare, transmite Agerpres.

Organizațiile critică guvernul polonez pentru instituirea stării de urgență în zona de frontieră, care le-a împiedicat să ajute migranții timp de o lună, interzicând accesul tuturor nerezidenților, inclusiv al jurnaliștilor.

'Voi recomanda guvernului prelungirea stării de urgență suplimentar cu 60 de zile', a declarat luni presei ministrul Mariusz Kaminski, în ajunul unei reuniuni a cabinetului de miniștri de la Varșovia care urmează să abordeze această problemă.

Dintr-un prim grup de 200 de migranți 'verificați temeinic' în centrele de primire cu caracter închis de pe teritoriul polonez , '50 au adus cu ei dovezi ale radicalismului lor'.

'Unii dintre aceștia sunt fie legați de talibani, fie de (gruparea jihadistă) Statul Islamic', alții de 'grupuri criminale'. Există și unii cu 'devieri sexuale', iar unii provin din Rusia, a subliniat ministrul polonez.

Kaminski a denunțat de asemenea 'provocări' din partea forțelor belaruse de cealaltă parte a graniței.

Polonia acuză Rusia și Belarus că sunt la originea acestui val de imigrație clandestină la frontiera sa terestră. Uniunea Europeană vede în aceasta o formă de represalii la sancțiunile impuse de UE împotriva Belarus în urma reprimării opoziției de către regimul de la Minsk.

Fenomenul este fără precedent pentru statele de la granița de est a UE, Letonia, Lituania și Polonia, în condițiile în care cea mai mare parte a migranților ilegali spre UE trec prin Marea Mediterană.

Militanții acuză Polonia de practicarea unei politici de returnare de la frontieră, prin care împiedică migranții să-și prezinte cererile de azil și forțează revenirea lor în Belarus, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău