Starea de urgență în sănătate publică expiră astăzi dar este posibil să fie prelungită. Se va decide și dacă măsurile restrictive de combatere a COVID-19 vor fi înăsprite

  • 15 Februarie 2021 13:10
Starea de urgență în sănătate publică expiră astăzi dar este posibil să fie prelungită. Se va decide și dacă măsurile restrictive de combatere a COVID-19 vor fi înăsprite

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a întrunit la această oră în ședință pentru a decide prelungirea stării de urgență în sănătate publică, care expiră astăzi. Totodată, membrii comisiei urmează să decidă dacă înăspresc sau nu măsurile restrictive de combatere a COVID-19. Între timp, situația epidemiologică prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 se agravează, după ce săptămâna trecută s-au înregistrat, zilnic, în jur de o mie de cazuri noi de boală.

Municipiul Chișinău este cel mai afectat de noul coronavirus. Mai mult de jumătate din cazurile noi de infecție cu SARS-CoV-2 sunt înregistrate în Capitală. Deși autoritățile municipale au majorat la sfârșitul săptămânii trecute numărul de paturi pentru bolnavii cu COVID-19, capacitatea de spitalizare este la limită.

În opinia șefei Direcției municipale protecție socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, de vină sunt oamenii, care ignoră măsurile de prevenire a infecției, atât în transportul public, la locul de muncă, cât și atunci când se tratează la domiciliu.

Din păcate, avem o sumedenie de cazuri când persoana este bolnavă, confirmată cu COVID-19, și tratându-se la domiciliu iese după medicamente sau după produse alimentare în spațiul public.

Tatiana Bucearschi a accentuat că în ultima perioadă tot mai multe persoane infectate cu COVID-19 manifestă o formă gravă de boală. Ea nu exclude prezența noilor tulpini ale virusului în Republica Moldova.

Este o provocare majoră îmbolnăvirile care au loc și virulența acestui virus. Totuși, este posibil să avem acele tulpini care au fost până acum în statele europene și din păcate au ajuns și la noi.

Dacă se va menține aceeași tendință de creștere a numărului de infecții cu noul coronavirus, așa cum s-a întâmplat până acum, ar putea fi reintroduse unele măsuri restrictive. Nu vor fi decizii ușoare, dar necesare pentru a asigura securitatea epidemiologică a Republicii Moldova, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Cât privește vaccinurile împotriva COVID-19 nu se cunoaște când vor ajunge în Republica Moldova primele doze, deși, anterior ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța despre mijlocul lunii februarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău