Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită

  • 30 Martie 2023 16:44
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită

La un an de când Republica Moldova se află în stare de urgență din cauza riscurilor de insecuritate, Parlamentul a decis să prelungească măsura cu încă 60 de zile de la 5 aprilie. Necesitatea acesteia este argumentată prin continuarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care are impact și asupra țării noastre, a declarat premierul Dorin Recean de la tribuna Parlamentului. Opoziția socialist-comunistă a criticat dur intenția guvernării, pe care a acuzat-o de incompetență, sugerând că starea de urgență le oferă frâu liber autorităților în luarea unor decizii nu tocmai corecte, transmite Radio Chișinău.

Proiectul de hotărâre care prevede prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile a fost prezentat de la tribuna Parlamentului de către premierul Dorin Recean. Potrivit șefului Guvernului, starea de urgență oferă pârghii legale autorităților pentru a interveni urgent acolo unde este necesar și pentru a face tot posibilul ca cetățenii și mediul de afaceri să resimtă cât mai puțin consecințele războiului din Ucraina, impactul prețurilor, inclusiv la energie, precum și cel al problemelor legate de securitate.  

„Trebuie să înțelegem că prelungirea stării de urgență este un instrument constituțional necesar, pentru că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid al Rusiei împotriva Rep. Moldova, care este ajuta, într-un fel sau altul, de gruparea pentru hoție și război”, a spus Dorin Recean.

Totodată, potrivit lui Dorin Recean, starea de urgență va fi atât timp cât vor exista incertitudinile și necesitatea de asigurare a păcii, a securității și bunăstării cetățenilor în aceste situații confuze. Pe de altă parte, opoziția socialist-comunistă a criticat dur intenția guvernării, pe care a acuzat-o de incompetență, sugerând că starea de urgență le oferă frâu liber autorităților în luarea unor decizii nu tocmai corecte. Bogdan Țârdea:

 „Ba ați spus că e criză energetică, care tot voi ați provocat-o. Ba ați spus că e război, deși tot voi recunoașteți că pericol de invazie militară nu este. Așa ați spus, domnule Recean? Așa ați spus!”, a afirmat Bogdan Țârdea.

Argumentul guvernării precum că starea de urgență ar face ca cetățenii să resimtă mai puțin impactul prețurilor la produsele alimentare nu este justificat, potrivit opoziției, care susține că odată cu instituirea acesteia, prețurile nu au scăzut, ci s-au majorat.

Între timp, unii deputați din tabăra opoziției s-au întrebat de ce pârghii suplimentare mai are nevoie guvernarea, atâta timp cât PAS deține toată puterea în stat.

Amintim că starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie anul trecut, odată cu declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și a fost prelungită de mai multe ori de regulă pe perioade a câte două luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău