Stare de urgență în Chile | Autoritățile au fost forțate să închidă toate stațiile de metrou din capitală

  • 19 Octombrie 2019 12:15
Stare de urgență în Chile | Autoritățile au fost forțate să închidă toate stațiile de metrou din capitală

Președintele Republicii Chile, Sebastian Pinera, a decretat vineri seara stare de urgență la Santiago și i-a încredințat unui militar responsabilitatea de a asigura securitatea, după o zi de ciocniri violente izbucnite în urma protestelor împotriva creșterii prețurilor la transportul cu metroul, relatează AFP și Reuters.

"Am decretat stare de urgență și în acest scop l-am numit pe generalul Javier Iturriaga del Campo în fruntea apărării naționale, conform dispozițiilor legislației privind starea de urgență", a spus șeful statului într-un mesaj transmis de la palatul prezidențial.

Santiago de Chile a fost scena unor confruntări violente în cursul zilei de vineri între forțele de ordine și manifestanți, care au forțat autoritățile să închidă toate stațiile de metrou din capitală.

Ciocnirile s-au intensificat spre seară. Clădirea companiei de electricitate Enel și o sucursală a băncii naționale, amândouă aflate în centrul orașului, au fost incendiate. Un supermarket din apropiere a fost vandalizat, iar mai multe stații de metrou au fost atacate cu sticle incendiare.

Înainte de închiderea stațiilor, au circulat apeluri ca pasagerii să urce în trenuri fără bilet, ca protest împotriva creșterii prețurilor la bilete, de la 800 la 830 de pesos (1,04 euro) la orele de vârf. Prețul biletelor a crescut ultima dată în ianuarie cu 20 de pesos.

Metroul din Santiago, cu cea mai lungă rețea - 140 km - și cel mai modern din America de Sud, transportând zilnic circa 3 milioane de pasageri, ar urma să rămână închis în weekend.

În multe locuri din oraș manifestanții au ridicat baricade și s-au confruntat cu poliția, care a recurs la tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Astfel de scene de luptă de stradă nu au mai fost văzute de mult timp în capitala țării latino-americane.

Șeful statului i-a calificat pe manifestanți drept delincvenți, într-un interviu la radio.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău