Stamate, despre proiectul de lege ajustat privind reformarea CSJ care a fost avizat pozitiv de către Comisia de la Veneția: Urmează a fi aprobat în Guvern și transmis Parlamentului spre aprobare

  • 21 Decembrie 2022 12:42
Stamate, despre proiectul de lege ajustat privind reformarea CSJ care a fost avizat pozitiv de către Comisia de la Veneția: Urmează a fi aprobat în Guvern și transmis Parlamentului spre aprobare

Proiectul ajustat cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) și evaluarea extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător a fost avizat pozitiv de experții Comisiei de la Veneția, care au constat că majoritatea recomandărilor sale din luna octombrie au fost luate în considerare. Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului Olesea Stamate a precizat pentru Radio Chișinău că ulterior, proiectul urmează să fie aprobat de Guvern și transmis Parlamentului. Reforma justiției face parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, transmite Radio Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Justiției, la sfârșitul săptămânii trecute, secretara de stat a ministerului, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la lucrările celei de-a 133-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția.  După un schimb de opinii, membrii comisiei au constatat că majoritatea recomandărilor sale anterioare pe marginea proiectului cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), și evaluarea extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător au fost luate în considerare, urmând să mai fie ajustate unele detalii tehnice, se mai arată în comunicat. Potrivit președintei Comisiei juridice din cadrul Parlamentului, Olesea Stamate, ulterior, proiectul urmează a fi aprobat de Guvern, iar apoi acesta va fi transmis Parlamentului.

„Mai sunt niște chestii tehnice care au fost introduse până la elaborarea opiniei finale. Urmează a fi aprobat în Guvern și transmis Parlamentului spre aprobare”, a spus Stamate.

Olesea Stamate afirmă că modificările efectuate vizează anumite detalii tehnice, de redactare,  precum competențele Curții Supreme de Justiție, iar acestea nu influențează în mare măsură proiectul de lege:

„Vizavi de suspendarea judecătorilor pe perioada în care, de exemplu, din momentul în care a fost luată decizia de evaluare și este transmisă CSM-ului, atunci CSM are 30 de zile să aprobe sau să nu aprobe decizia Comisei de  pre-vetting. Legea prevede că el este automat suspendat. Acum, Comisa recomandă ca să nu fie automat suspendat, ci doar dacă CSM consideră că este necesar pentru aceste 30 de zile. Asemenea aspecte tehnice. Mai mult decât atât, Comisia de la Veneția mai și menționează că deși susține poziția respectivă, totuși lasă la discreția autorităților să decidă care este formula cea mai potrivită”, a declarat Olesea Stamate.

Principalele prevederi ale proiectului se referă la micșorarea numărului de judecători ai CSJ; modificarea componenței acesteia, reglementarea unor criterii exigente pentru accederea în funcția de judecător al CSJ, astfel încât să fie asigurat accesul pentru cei mai buni profesioniști din domeniu dreptului; modificarea competențelor Curții Supreme de Justiție, pentru transformarea acesteia în Curte de casație, rolul căreia va fi de interpretare și aplicare uniformă a legislației în sistemul de justiție.

Reforma justiției face parte din cele nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la UE. Reformarea sistemului de justiție a început cu evaluarea pre-vetting - verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM, urmând să treacă prin această procedură membrii CSP și CSJ.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău