Sri Lanka comemorează un an de la atentatele jihadiste de Paști

  • 21 Aprilie 2020 10:47
Sri Lanka comemorează un an de la atentatele jihadiste de Paști

Sri Lanka a marcat marți un an de la atentatele jihadiste de Paști care au făcut 279 de morți, în plină izolare decretată pentru combaterea propagării coronavirusului, relatează France Presse.

Pandemia a forțat clerul catolic local să renunțe la mari ceremonii planificate pentru a onora cei 279 de morți și 600 de răniți la 21 aprilie 2019, când bombele atentatorilor sinucigași au lovit simultan biserici aglomerate și hoteluri de lux în insula din Asia de Sud.

În schimb, clopotele bisericilor au răsunat timp de cinci minute. Au urmat două minute de tăcere în toată țara la ora 08:45 locală (3:15 GMT), când au explodat bombele. Chiar și canalele TV au tăcut.

Unii supraviețuitori au participat la o liturghie restrânsă la Biserica Sfântul Sebastian din Negombo, un oraș din apropierea capitalei Colombo, locul unuia dintre cele mai sângeroase atentate dintr-o serie de atacuri coordonate.

La Biserica Sfântul Anton din Colombo, lovită de asemenea de atentatori sinucigași, locuitorii s-au rugat afară și au aprins lumânări în fața unui memorial dedicat celor 56 de persoane ucise acolo în plină slujbă din duminica Paștelui.

La 21 aprilie 2019, șapte membri ai unui grup extremist local, National Thowheeth Jama'ath (NTJ), s-au aruncat în aer în timpul liturghiei de Paști în biserici și hoteluri de lux. Organizația jurase credință grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Patru lideri NTJ au fost uciși în următoarele zile în schimburi de focuri cu forțele de securitate. 135 de persoane care au legături cu grupul extremist sunt încă în detenție.

În ajunul comemorării unui an de la atentatele de Paști, autoritățile sri-lankeze au prelungit cu o săptămână izolarea în vigoare, în fața cazurilor tot mai numeroase de COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău